Ingezonden persbericht

Society for International Development - Afdeling Nederland

P E R S B E R I C H T

OUD-MINISTER JORIS VOORHOEVE SPREEKT BIJ SID OVER MONDIALE RISICO'S ROND

VREDE EN VEILIGHEID

4e lezing in serie over Mondiale Risicomaatschappij en de gevolgen voor het Zuiden

Rotterdam, 12 februari 2003

"Mondiale Veiligheidsrisicos': Oorlog, Burgeroorlog, Terrorisme en Massavernietigingswapens". Dat is de titel van de lezing die oud-minister Joris Voorhoeve op maandag 17 februari aanstaande geeft voor de Nederlandse afdeling van de Society for International Development (SID). De lezing is de vierde in de cyclus "De Mondiale Risicomaatschappij: Gevaren, Risico's en Politiek in een Verweven Wereld". Plaats: Vrije Universiteit, Amsterdam. Aanvang 18.00 uur.

Een 'risicomaatschappij'. Zo beschreef de Duitse socioloog Ulrich Beck de Westerse samenleving in de jaren tachtig: een samenleving gekarakteriseerd door 'georganiseerde onverantwoordelijkheid' waarin de veroorzakers van risico's worden beschermd ten koste van de slachtoffers van diezelfde risico's. Als we de wereld van nu beschouwen als een 'mondiale risicomaatschappij', wat zijn dan de belangrijkste mondiale risico's van vandaag en morgen? En wat zullen de kwetsbare onderdelen van de mondiale samenleving, met name het Zuiden, daarvan merken? En is er een structurele aanpak van deze dreigingen mogelijk? Die vragen stelt SID-Nederland in haar lezingenserie 2002-2003.

In de vierde lezing staan de risico's rond vrede en veiligheid centraal. Professor Voorhoeve geeft daarin een klinische analyse van verschillende lange-termijnfactoren die de risico's van geweld in het huidige en mogelijk toekomstige internationale bestel lijken te bepalen. Hij gaat daarbij in op de actualiteit, maar legt vooral de nadruk op de lijnen die van het verleden naar de toekomst kunnen worden getrokken. Factoren die aan bod komen zijn de ontwikkeling van de technologie, demografische trends en de rol en het belang van politieke ideologieën. Voorhoeve beschrijft de effecten van deze en andere factoren op het voeren van oorlog als 'klassiek' verschijnsel (tussen staten), alsook op het voeren van burgeroorlogen (binnen staten), waarvan we het afgelopen decennium een toename hebben gezien. Ook gaat hij in op de cruciale veiligheidsrisico's die ontstaan door de opkomst van het internationale terrorisme en de proliferatie van massavernietigingswapens.

Voorhoeve stelt ook maatregelen voor die mogelijk en noodzakelijk zijn om de beschreven risico's in te dammen en te bestrijden. Hij gaat hierbij uit van een brede benadering van internationale vrede en veiligheid. Hij legt dan ook verbanden met onder meer de bestrijding van armoede in het Zuiden, bescherming van natuur en milieu in de wereld en het uitvoeren van vredesoperaties. Het gaat hierbij in essentie om de vraag hoe de internationale samenwerking kan worden geïntensiveerd: in de VN, in de Europese Unie en in organisaties als de Navo.

Prof.dr.ir. Joris J.C. Voorhoeve (1945) is deeltijd-hoogleraar Beleid en Bestuur van Internationale Organisaties aan de Universiteit van Leiden en lid van de Raad van State. Hiervoor was hij onder meer Minister van Defensie, directeur van het NIIB Clingendael en kamerlid/fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer. Hij begon zijn loopbaan op de afdeling beleidsanalyse van de Wereldbank. Voorhoeve is voorzitter van het Nederlands Genootschap voor Internationale Zaken (NGIZ), bestuurslid van SID en van de World Population Foundation. Voorhoeve studeerde ontwikkelingseconomie, politieke wetenschappen en internationale betrekkingen. Zijn proefschrift Peace, Profits and Principles is uitgegroeid tot een standaardwerk over het Nederlandse buitenlands beleid. In 1995 verscheen van zijn hand 'Labiele Vrede' over vredesoperaties en het Nederlands buitenlands beleid.