Gemeente Zeist

Datum 12 februari 2003

Zeist zet zich schrap vanwege economische teruggang

Tijdens de raadsvergadering van 17 februari aanstaande wordt een spoedvoorstel behandeld. De bezuinigingen die zijn ingezet met het regeerakkoord van het Kabinet en de recente berichten over de economische ontwikkelingen, maken het voor de gemeente Zeist noodzakelijk om maatregelen te treffen waarmee de te verwachten hogere uitgaven en lagere inkomsten uit o.a. het gemeentefonds kunnen worden opgevangen. Door het College wordt een ombuiging van E 5 miljoen voorgesteld.

De economie toont zich aanzienlijk slechter dan bij de opstelling van de gemeentebegroting 2003 werd verwacht. Alhoewel bij die begroting al een buffer is aangelegd door 50% van de verwachte financiële groei van het gemeentefonds te reserveren en daarnaast het positieve saldo van de meerjarenbegroting achter de hand te houden, is de gemeente door de verslechterde economische vooruitzichten genoodzaakt om de broekriem verder aan te trekken.

Om onderwerpen uit het door de raad opgestelde Beleidskader 2002-2006 uit te kunnen voeren, heeft de gemeente in 2002 een herschikkingsoperatie in gang gezet. Het doel daarvan was het bezuinigen op bestaand beleid om zodoende middelen vrij te maken voor het realiseren van nieuw beleid. Het verslechterde economische en daarmee financiële perspectief is aanleiding voor het college van Burgemeester en Wethouders om een bezuiniging oplopend tot E 5 miljoen in 2007, voor te stellen aan de raad. Dit bedrag is exclusief middelen voor nieuw beleid. De resultaten van de herschikkingsoperatie kunnen daarbij worden ingezet.

Van de onderwerpen uit het beleidskader is een deel in de begroting 2003 opgenomen.

Ten tijde van de voorjaarsnota 2003 zal een onderzoek naar bezuinigingen en dekkingsmiddelen zo ver moeten zijn dat een sluitende jaarbegroting 2004 op verantwoorde wijze haalbaar is. Er wordt naar gestreefd om op dat moment ook een pakket maatregelen te presenteren waarmee een sluitende meerjarenbegroting wordt bereikt. Dit voorstel zal worden opgesteld door een projectorganisatie waarin ook een afvaardiging van de raad kan deelnemen.

Het ombuigen kan betrekking hebben op alle beleidsterreinen. De gemeente zal daarom externe partners zoals gesubsidieerde instellingen, gemeenschappelijke regelingen en aanvragers van overige subsidies informeren dat aanvragen hoogstwaarschijnlijk in mindere mate dan in het verleden zullen worden gehonoreerd.