---

Ministerie van Defensie



---

Staatssecretaris plaatst laatste dodehoekspiegel

14-02-2003

Persbericht van het Ministerie van Defensie DV/PB011

De staatssecretaris van Defensie, Cees van der Knaap, zal maandag 17 februari in de Prinses Julianakazerne in Den Haag de laatste dodehoekspiegel op een tactisch voertuig plaatsen. Van der Knaap rondt daarmee een project af waarbij in de afgelopen maanden ruim achtduizend tactische voertuigen van zichtveldverbeterende systemen zijn voorzien.

Met het plaatsen van dodehoekspiegels op de tactische voertuigen, die formeel niet onder de wettelijke regeling vallen voor het voeren van zichtveldverbeterende systemen, wil Defensie een extra bijdrage leveren aan het vergroten van de verkeersveiligheid. De ruim achtduizend tactische voertuigen maken namelijk af en toe ook gebruik van het openbare wegennet. De defensievrachtwagens die dagelijks gebruik maken van de openbare weg waren begin 2001 al voorzien van extra spiegels en/of camerasystemen.

De vrachtwagens van Defensie vormen ongeveer 5 procent van het totale Nederlandse vrachtwagenpark. Als gevolg van de blinde hoek aan de rechterzijde van vrachtwagens waren in Nederland de afgelopen jaren gemiddeld dertig doden en negentig zwaargewonden te betreuren.