CBS

Opnieuw meer faillissementen

In 2002 zijn bijna 6 800 faillissementen uitgesproken. Dit is 16 procent meer dan een jaar eerder. Hiermee zet de stijging door die in 2000 begon. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Ook het aantal wettelijke schuldsaneringen bij particulieren is in 2002 verder toegenomen. Deze ontwikkelingen hangen samen met de teruggelopen economische groei in ons land.

Flinke stijging faillissementen bij BV's
Het aantal uitgesproken faillissementen van besloten vennootschappen (BV) bedroeg vorig jaar 3 700. Ten opzichte van het jaar 2001 is dit een toename met 26 procent. De BV's nemen ruim de helft van het totale aantal faillissementen voor hun rekening. Het CBS heeft bij alle bedrijfstakken in 2002 een stijging van het aantal failliet verklaarde bedrijven en instellingen (exclusief eenmanszaken) geregistreerd. Sterke stijgingen doen zich voor in de bedrijfstakken financiële instellingen (93 procent) en verhuur en zakelijke dienstverlening (33 procent). Bij particulieren (met of zonder eenmanszaak) is het aantal faillietverklaringen in 2002 met 8 procent toegenomen tot 2 661.

Ook meer wettelijke schuldsaneringsregelingen
In 2002 is bij bijna 9 300 particulieren een schuldsaneringsregeling definitief van toepassing verklaard. Dat is een stijging van 8 procent ten opzichte van 2001. In één op de zes schuldsaneringen heeft de regeling betrekking op een particulier met een eenmanszaak.

Regionale verschillen
Niet in alle provincies is de ontwikkeling van het aantal faillissementen gelijk. In Drenthe en Limburg daalt het aantal faillissementen, terwijl dit in de overige provincies stijgt. De grootste stijging is waargenomen in de provincie Utrecht, namelijk 43 procent. Landelijk zijn in 2002 per honderdduizend inwoners 58 schuldsaneringen definitief verleend. Per provincie varieert dit van 36 in Friesland tot 96 in Zeeland. Technische toelichting
Per 1 december 1998 is de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen van kracht geworden. Particulieren (natuurlijke personen met of zonder eenmanszaak) die niet meer aan hun financiële verplichtingen kunnen voldoen, kunnen onder voorwaarden een beroep doen op deze wet. Bij de indeling naar rechtsvorm wordt getypeerd naar de stand vlak voor het faillissement. Daardoor worden voormalige eigenaren van een eenmanszaak, waarvan de wettelijke schuldsaneringsregeling wordt beëindigd en omgezet in een faillissement, bij de indeling naar rechtsvorm getypeerd als een natuurlijk persoon zonder eenmanszaak.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de persdienst van het CBS. Tel. (070) 337 58 16 Fax (070) 337 59 71 E-mail: persdienst@cbs.nl

PB03-032
17 februari 2003
9.30 uur

Centraal Bureau voor de Statistiek
Persbericht