Zeehondencreche Pieterburen

Jonge zeehonden zoeken asiel op booreiland

Het booreiland "Noble Al White" bevindt zich zo'n 150 kilometer ten noordwesten van Den Helder. Het wordt op dit moment verplaatst en daarom ligt het platform op het water. Tot verbazing van de bemanning kwam er op dinsdag 11 februari een jonge grijze zeehond de trappen opgeklauterd. Het dier was kennelijk uitgeput en zocht een plek om uit te rusten. Na een paar uur voegde zich een tweede grijze zeehond bij de eerste. Een van de opvarenden, radio operator Ron Versteeg, maakte foto's van de dieren en mailde ze naar de Zeehondencrèche.

Daar werd geconstateerd dat de fysieke conditie van deze zeehonden niet goed was. Er werd contact opgenomen met de "Noble Al White" om te proberen de dieren op de een of andere manier in Pieterburen te krijgen. Toevallig (en gelukkig) bleek diezelfde middag een bevoorradingsschip, de supplier "Shelf Express", het booreiland aan te doen. De bemanning van het booreiland heeft een ingenieuze constructie bedacht, waarbij de twee zeehonden ieder in een "big bag" als een soort hangmat in een container werden vastgemaakt. Daardoor konden ze het transport met de supplier over ruwe zee zonder problemen doorstaan.
In Velzen-Noord kwam Lenie 't Hart de twee 's-morgens om 7 uur persoonlijk ophalen. Groot was de hilariteit toen bleek dat het nummer van de container AMA 371 was. Vanaf dat moment werden de jonge grijze zeehonden AMA's (minderjarige asielzoekers) genoemd. Ze zijn zonder problemen in Pieterburen aangekomen, waar ze samen meteen in quarantaine zijn gegaan.

Hun namen zijn "Noble" en "White". Beiden hebben veel last van spoelwormen en longwormen en als gevolg van dat laatste een longontsteking.

Maar met een zorgvuldige behandeling in de Zeehondencrèche hebben ze een grote kans om hun avontuur te overleven. En zij hebben er ongetwijfeld geen bezwaar tegen om straks naar hun plaats van herkomst te worden teruggestuurd. We houden u op de hoogte.