Koninklijke Nederlandse Toeristenbond ANWB

Geen Blauwe Vlaggen voor Hollandse stranden

ANWB slaat alarm over kwaliteit zwemwater Noordzee

Den Haag 17 februari 2003

Door ernstige overschrijdingen van enkele streefwaarden voor de zwemwaterkwaliteit komen de stranden van Noord- en Zuid-Holland dit jaar niet in aanmerking voor een Blauwe Vlag van de Foundation for Environmental Education (Stichting FEE). De kwaliteit van het water aan deze stranden is in de zomerperiode van de afgelopen jaren drastisch afgenomen. Resultaten van de metingen door het Ministerie van Verkeer en Waterstaat in 2002 laten ernstige overschrijdingen zien van de streefwaarden voor de aanwezigheid van fecale streptokokken en fecale colibacteriën. Deze streefwaarden zijn opgenomen in de Europese Zwemwaterrichtlijn.

Als coördinator van de activiteiten voor de Blauwe Vlag in Nederland heeft de ANWB bij de andere betrokkenen - het ministerie van V+W en de provincies, waterschappen en kustgemeenten - alarm geslagen over deze situatie. De ANWB vreest dat de aantrekkelijkheid van de kust sterk vermindert als niet op korte termijn maatregelen worden getroffen om de kwaliteit van het zwemwater op een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Jaarlijks bezoeken circa 15 miljoen gasten uit binnen- en buitenland de kust.

Overschrijdingen van de streefwaarden ontstaan als veel ongezuiverd rioolwater en ander afvalwater met menselijke en dierlijke fecaliën op zee worden geloosd. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij zware regenval. De capaciteit van de riolering en van de zuiveringsinstallaties is dan onvoldoende. Ongezuiverd rioolwater wordt dan direct op het oppervlaktewater geloosd en zo snel mogelijk naar zee afgevoerd. In de zomer van 2002 hebben de verschillende waterschappen ruim 15.000 overstorten op het oppervlaktewater geregistreerd.

De ANWB concludeert dat baders en zwemmers aan de betreffende stranden een verhoogd gezondheidsrisico lopen. Er zijn waarden gemeten die vele malen hoger liggen dan het niveau waarop deskundigen van een verhoogd risico spreken.

De ANWB dringt er nu bij betrokken partijen op aan, alles in het werk te stellen om te voorkomen dat het komende zomerseizoen opnieuw forse overschrijdingen plaatsvinden. Daarnaast pleit de ANWB ervoor om te zoeken naar structurele oplossingen.

Femke Wouters
ANWB Persdienst
070-3146239