Voedingscentrum
Nieuwe vitaminenormen Gezondheidsraad
17 februari 2003

Vorige week publiceerde de Gezondheidsraad nieuwe normen voor vitamine B6, foliumzuur en vitamine B12. Voor zover mogelijk is bij het herzien van de normen rekening gehouden met recente gegevens over de positieve effecten van voedingsstoffen op chronische ziekten. Er zijn aanwijzingen dat deze vitamines (met name foliumzuur) beschermen tegen hart- en vaatziekten. Volgens de Gezondheidsraad is dit echter nog onvoldoende onderbouwd. Op basis van nieuwe onderzoeksgegevens is de norm voor zowel vitamine B6, vitamine B12 als foliumzuur wel enigszins verhoogd. Het Voedingscentrum zal onderzoeken of de algemene voedingsadviezen hierdoor moeten worden aangepast.

De Gezondheidsraad geeft de hoeveelheden voedingsstoffen die bij voorkeur via de voeding moeten worden opgenomen. Bij het opstellen van de algemene voedingsadviezen vertaalt het Voedingscentrum de normen van de Gezondheidsraad in aanbevolen hoeveelheden voedingsmiddelen. Wie deze voedingsadviezen opvolgt, krijgt voldoende voedingsstoffen binnen en heeft geen aanvulling nodig in de vorm van een vitamine- of voedingssupplement.

Vitamine B6
Vitamine B6 of pyridoxine is vooral nodig voor de stofwisseling, de afweer, de groei en het zenuwstelsel. Het heeft invloed op afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwstenen waaruit eiwitten zijn opgebouwd. De nieuwe normen voor vitamine B6 zijn vastgesteld op basis van de gemiddelde eiwitopname (50-150 gram per dag). De Gezondheidsraad concludeert dat bij een eiwitconsumptie boven 150 gram meer vitamine B6 nodig is.
Vitamine B6 wordt geleverd door vlees, eieren, vis, brood en graanproducten, aardappelen, peulvruchten, groente, melk, melkproducten en kaas.

Foliumzuur
Het lichaam gebruikt foliumzuur (vitamine B11) voor de groei en de aanmaak van rode bloedcellen. Het speelt een grote rol bij de aanleg van de hersenen en het ruggenmerg (neurale buis) van het ongeboren kind. Foliumzuur verlaagt het homocysteïnegehalte in het bloed. Het homocysteïnegehalte houdt verband met de aanwezigheid van hart- en vaatziekten. Volgens de Gezondheidsraad is echter nog onvoldoende aangetoond dat verlaging van het homocysteïnegehalte tegen hart- en vaatziekten beschermt. Foliumzuur komt voor in de meeste voedingsmiddelen en zit met name in volkorenproducten, groente en fruit.

Vitamine B-12
Vitamine B-12 of cobalamine zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen en zorgt voor een goede werking van het zenuwstelsel. De benodigde hoeveelheden vitamine B-12 zijn erop gericht het dagelijks verlies van deze vitamine te compenseren om daarmee een lichaamsvoorraad van 500 microgram te handhaven. Op basis van de nieuwe normen voor vitamine B12 ontstaan geen tekorten. Deze vitamine zit uitsluitend in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Meer informatie over de nieuwe vitaminenormen: www.gezondheidsraad.nl