Gemeente Borsele

Stand van zaken Over de Dijk, fase II

Heinkenszand, 17 februari 2003

Het ontwerp-bestemmingsplan en het ontwerp-beeldkwaliteitsplan "Heinkenszand, gedeelte Over de Dijk, fase II" hebben tot en met 23 december 2002 ter inzage gelegen. Het plan voorziet in de bouw van 248 woningen, die in 6 jaar gebouwd kunnen worden.

In een stedenbouwkundig plan is een aantal aspecten vastgelegd, dat voor belang is voor de inkleuring van het gebied.
* De Campus: een groen, parkachtig gebied, waarin enkele vierkante appartementencomplexen komen te staan. Met de campus wordt de verbinding tussen de dorpskern, de nieuwe uitbreiding en het aangrenzende open polderlandschap gelegd.

* Behoud van de Kraaiendijk, als landschappelijk element en markering van de grens van de zandplaat waarop Heinkenszand is gelegen.

* De ontsluitingsweg komt aan de oostrand van het plangebied te liggen. Er komen geen doorgaande autoverbindingen tussen de uitbreiding en de dorpskern.

* Tussen de Drieweg en de nieuwe woonwijk komt, net als bij de eerste fase, een geluidswal te liggen.

* De deelgebieden van het verkavelingsplan zijn: Campus, Zone Kraaiendijk, Bomenweide, Oostelijk woongebied en Westelijk woongebied.

Centrale doelstelling bij de inrichting van de openbare ruimte is het creëren van ruimtelijke kwaliteit. De inrichting en vormgeving van de openbare ruimte moeten daarom aan een aantal uitgangspunten voldoen, zoals een aantrekkelijke leefomgeving, verzorgde en sociaal veilige groenstructuur en aansluiting op bestaande elementen in de directe omgeving.

Tijdens de periode van ter visie legging zijn 6 zienswijzen ontvangen, die zich vooral richten op de hoogte van de bebouwing en de aansluiting van de nieuwbouwwijk op de bestaande bebouwing. Het is volgens de planning de bedoeling dat het bestemmingsplan in de gemeenteraadsvergadering van 3 april 2003 wordt besproken. Persbericht