Dienstenbond CNV

CAO V&D: toch verslechteringen!
17-02-2003

Afgelopen donderdag hebben wij voor de tweede maal met de directie van V&D over de nieuwe CAO onderhandeld.

Hoewel ons vorig bericht (04-02-2003) nogal optimistisch van toon was, is daar nu geen enkele reden meer voor. De directie heeft gemeend een aantal verslechteringen op tafel te moeten leggen waar wij niet vrolijk van worden.

Wet Poortwachter
Met betrekking tot de arbeidsongeschiktheid in de Wet Poortwachter is de directie niet voornemens om afspraken te maken. Alle voorstellen die wij daartoe hebben ingediend zijn van de hand gewezen.

Artikel 14
Als donderslag bij heldere hemel stelt de directie voor om artikel 14 (buitengewoon verlof) in zn geheel te schrappen. Dit houdt dus in dat u alles in uw eigen tijd moet gaan doen (begrafenis, examen, huwelijk, etc.).

V&D is wel bereid om bepaalde gebeurtenissen die in de Wet Arbeid en Zorg worden genoemd in de CAO op te nemen. V&D wil dus iets opnemen in de CAO dat al bij wet geregeld is. Tel uit uw winst.

Zondagstoeslag
Voor de medewerkers die na 1 februari 2003 in dienst treden bij een Horeca Stand Alone zal er geen zondagtoeslag van toepassing zijn.

In onze vorige info hebben wij u al laten weten dat V&D pas op 13 maart aanstaande op de gestelde looneis van 2,5% wil reageren. De directie wil eerst helderheid hebben over hoe V&D in het boekjaar 2002/2003 heeft gedraaid. Men heeft wel al laten weten dat de omzet niet goed is geweest en dat de kosten veel te hoog zijn.

Verslechteringsvoorstellen...
In de afgelopen tijd zijn vele operaties in gang gezet om verschuivingen te realiseren. De directie heeft aangegeven dat ook de CAO bij uitstek een mogelijkheid is om het kostenniveau naar beneden te brengen. Men heeft dan ook allerlei verslechteringsvoorstellen (onder andere invoering wachtdagen, terugbrengen aanvulling bij ziekte, etc.) in de la liggen. Mocht de financiële situatie tegenvallen dan acht de directie het niet uitgesloten dat bovengenoemde voorstellen uit de la worden gehaald.

Samen sterk
Het zullen dus hoogstwaarschijnlijk zware onderhandelingen worden. Reden te meer om uw collegas ervan te overtuigen dat nu lid worden van CNV Dienstenbond een must is. Hoe meer leden, hoe sterker wij staan in de onderhandelingen. Bent u al lid?
lid worden

Vragen?
Voor vragen en/of opmerkingen kunt u natuurlijk altijd contact opnemen met uw bestuurder, Geert B. Rijzinga, tel. (023) 5651052.