Dienstenbond CNV

CAO-overleg VBA afgebroken!!
17-02-2003

Tijdens het CAO-overleg van 5 en 13 februari jongstleden, bleek een groot verschil van mening te zijn tussen de vakorganisaties en de directie over de uitleg van het centraal najaarsakkoord.

2,5%
VBA stelt zich op het standpunt dat alle op geld waardeerbare onderwerpen ten laste dienen te komen van de 2,5%, die het najaarsakkoord aangeeft, inclusief de invoering van functiewaardering, mede gezien vanuit het feit dat de directie van mening is dat de VBA een zeer matig jaar achter de rug heeft.
CNV Dienstenbond stelt dat VBA een redelijk tot goed jaar achter de rug heeft, niet meer of minder dan andere jaren, zodat er dus meer ruimte is dan de 2,5%.

Functiewaardering
Er is heel veel geïnvesteerd de afgelopen tijd, en dat dient nog terugverdiend te worden. Maar investeren doe je niet alleen in beton, maar ook in mensen.
CNV Dienstenbond heeft aangegeven dat eventuele loonruimte boven 2,5% derhalve ingezet moet worden om functiewaardering in te voeren.

De werkgroep Functiewaardering, waarbij CNV Dienstenbond zeer actief betrokken is geweest, heeft een eindprodukt opgeleverd, voorzien van garanties ten aanzien van het huidige en het nieuwe inkomen. De kosten van de invoer van functiewaardering zijn 1,2%. VBA wil de totale rekening ten laste laten komen van de loonruimte, ofwel aftrekken van de mogelijke loonsverhoging. Ook VBA wil graag functiewaardering invoeren, alleen de rekening wordt voor 100% bij de werknemers gelegd. Dit is een onacceptabel standpunt.

De premiespaarregeling is door VBA al afgeschaft, hetgeen VBA 0,15% van de loonsom oplevert.

Dagspiegel
VBA wil de dagspiegel oprekken naar 06.00 uur, mede uit concurrentie-overwegingen. Enige compensatie wil men niet bieden. De winst voor VBA op dit punt is minimaal 0,2%. Maar een compensatie zou uit de loonruimte moeten. Keek men op dit punt ook maar eens naar de concurrentie. Een sigaar uit eigen doos, noemen wij dat.

Overleg afgebroken
VBA wil van alles, maar de rekening komt bij de werknemers te liggen. Kortom, toen bleek dat na twee keer overleggen er geen enkele ruimte zat aan VBA-zijde, konden wij niet anders dan het overleg afbreken.

Komende week gaan wij overleggen met de kaderleden om te bezien wat wij, in overleg met FNV Bondgenoten, moeten gaan doen om uw werkgever te overtuigen dat onze wensen absoluut gerechtvaardigd zijn.

Nog geen lid??
Bent u nog geen lid van de CNV Dienstenbond, maar wel overtuigd van het belang van lidmaatschap?
Word dan nu lid!
lid worden

Vragen?
Wij houden u op de hoogte. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen naar bestuurder, Richard Leloux, tel: (023) 5670615.