Dienstenbond CNV

Sociaal Plan CMG onzeker!
17-02-2003

Op vrijdag 7 februari hebben de gezamenlijke vakorganisaties een overleg gehad met de directie van LogicaCMG. Daarbij is ons meegedeeld dat werkgever wil gaan reorganiseren en graag een Sociaal Plan wil ontwikkelen, samen met de Ondernemingsraden en de vak-organisaties. Aan vakorganisaties is gevraagd om mee te willen doen met het Sociaal Plan onder een nader overeen te komen constructie.

Ook hebben de gezamenlijke vakorganisaties maandag 10 februari gesproken met de fusiecommissie van de vier Ondernemingsraden. Dit gesprek heeft helaas niet geleid tot overeenstemming. Reden waarom we maandag 17 februari wederom met de directie als met de Ondernemingsraden zullen praten.

Onderstaand de huidige stand van zaken, waarna we afsluiten met enkele vragen aan de leden.

Ons gesprek op vrijdag 7 februari met de directie had een prettig verloop. Ondanks de aankondiging van een reorganisaties, wat voor een werkgever natuurlijk ook heel vervelend is, werd de wens uitgesproken om tot een Sociaal Plan te komen waarbij de vakorganisaties ook een rol kunnen spelen. Mede namens de Ondernemingsraden werd het volgende voorstel gedaan:

Fase 1
De OR-en de directie onderhandelen over een SP in de periode van 14 februari tot 3 maart waarbij de vakorganisaties door de OR worden uitgenodigd voor een adviesrol.

Fase 2
De OR raadpleegt de achterban van 3 maart tot 9 maart.

Fase 3
De vakorganisaties onderhandelen met de directie over de resultaten uit fase 1 in de periode van 3 maart tot 19 maart.

Fase 4
De OR-en de directie ronden het Sociaal Plan af in de periode van 19 maart tot 26 maart.

Onze reactie op dit voorstel was dat we in eerste instantie graag zelf met de fusiecommissie van de OR willen praten over onze taakverdeling, maar dat onze eerste optie is om samen met de OR-en een onderhandelingsdelegatie te vormen (wat overigens ook de eerste optie van de directie was, zo werd ons medegedeeld). Lukt dat niet dan zal onze tweede optie zijn om met dit voorstel akkoord te gaan, onder voorwaarde dat we tot goede werkafspraken komen met de OR-en. Dit laatste is na alles wat gebeurd is rond Bijlage B van essentieel belang voor ons.

In het gesprek met de fusiecommissie van de OR-en bleek al snel dat bovenstaand voorstel eigenlijk niet verwoordt wat in de beleving van de OR-en met de directie was afgesproken. In hun visie waren de bonden meer betaald adviseur in fase 1 en had fase 3 niet het karakter van onderhandelen, waarbij aan onze kant de conclusie werd verbonden dat de OR-en de vakorganisaties niet als partij (ondertekenaar) bij het Sociaal Plan wilden, hetgeen werd bevestigd.

Maandag 17 februari praten we weer met zowel de directie als met de OR-en en daarvan zullen we u weer verslag doen. Mede afhankelijk van de uitkomst zullen we al dan niet een aparte ledenbijeenkomst plannen.

Vragen aan u
Graag willen wij u de volgende vragen voorleggen met het verzoek hierop kort te reageren via m.limmen@cnvdibo.nl: 1. Bent u van mening dat uw vakorganisatie partij moet zijn bij het Sociaal Plan LogicaCMG en dus moet meeonderhandelen? 2. Wat mag absoluut niet ontbreken in het Sociaal Plan naast vanzelfsprekende zaken als outplacement en een ontslagvergoeding?

Meer weten?
Neem voor vragen of suggesties contact op met de onderhandelaar namens de CNV Dienstenbond, Maurice Limmen, tel. (023)5651052. Email: m.limmen@cnvdibo.nl