UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Waterschappen kritisch op vergunningen riooloverstorten

De waterschappen willen de vergunningverlening en handhaving met betrekking tot riooloverstorten sterk verbeteren. De communicatie hierover met veehouders kan ook stukken beter. Conflicten met veehouders, die klagen over zieke dieren als gevolg van riooloverstorten, moeten zoveel mogelijk tot het verleden gaan behoren.

De Unie van Waterschappen, de overkoepelende organisatie van alle 48 waterschappen, zegt dit in een reactie op het rapport van de onafhankelijke Commissie Van Dijk, die de afgelopen maanden 21 individuele conflicten onderzocht tussen veehouders enerzijds en waterschappen en gemeenten anderzijds.

De Unie onderschrijft in grote lijnen de uitkomsten van de commissie die aangeven hoe conflicten in de toekomst voorkomen kunnen worden.

Bij een riooloverstorting (lozing overtollig rioolwater) komt ongezuiverd afvalwater terecht in het oppervlaktewater. Vee kan in aanraking komen met dat vervuilde water door te drinken uit de sloot of door gras te eten dat is vervuild door water of bagger.

De Commissie Van Dijk meldt echter dat nooit met zekerheid kan worden bepaald of riooloverstorten de werkelijke oorzaak zijn van zieke dieren. De Unie van Waterschappen onderschrijft dit. Klachten kunnen even goed worden veroorzaakt door inadequate verzorging, slechte voeding, andere dierziekten of chemische processen in de bodem.

Dit neemt ook volgens de Unie van Waterschappen niet weg dat goed moet worden gekeken naar gebrekkige vergunningsverlening. De Unie zet zich al enige tijd in om het onderwerp bij waterschappen en gemeenten hoog op de agenda te krijgen. De bevindingen van de Commissie Van Dijk spelen daarnaast een rol bij de ontwikkeling van een nationaal afvalwaterakkoord tussen de Unie en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

De Unie onderschrijft voorts dat beter overleg mogelijk moet zijn met veehouders. De meeste overheden beperken zich bij riooloverstortingen nog te veel tot een strikt formeel-juridische opstelling. Omgekeerd mag van veehouders worden verwacht dat zij overheden tijdig informeren over veronderstelde tekortkomingen. De invoering van een klachtenprocedure bij de vergunningverlening is in elk geval een goed middels, meent de Unie.

De Commissie Van Dijk beveelt de waterschappen en gemeenten ook aan om
-gezien de nog bestaande onzekerheden en de urgentie van het probleem
- een risico-overstort in een straal van 250 meter 'af te hekken'. Nederland telt naar schatting ruim 600 risicovolle overstorten. Ruim 400 locaties betreffen de diergezondheid. Uit een inventarisatie van de Unie blijkt dat de meeste waterschappen bereid zijn om nog bestaande risicovolle overstortlocaties tijdelijk af te hekken en dat vorig jaar al circa 60 procent van deze locaties is afgehekt.

De Unie meldt tot slot dat dit jaar minimaal 88 procent van alle risico-overstorten voorzien is van een actuele vergunning. In 2005 moeten alle risico-overstorten zijn vergund.

Nadere informatie bij Jelle Leenes, woordvoerder Unie van Waterschappen, telefoon 06-53175864.

17 feb 03 14:16