WEIDER PUBLISHING LTD

Rotterdam aangewezen als de vetste stad van Nederland

Rotterdam aangewezen als de vetste stad van Nederland na een landelijk onderzoek door Muscle & Fitness magazine.

Het magazine Muscle & Fitness voltooide onlangs een groots opgezet onderzoek naar gezondheid gerelateerde karakteristieken in 20 van de grootste steden in het land, met een gezamenlijke bevolking van ruim 4,4 miljoen mensen. De resultaten van dit gedetailleerde onderzoek zullen worden gepubliceerd in het maart/april nummer van Muscle & Fitness (te koop vanaf 25 februari) en zullen onthullen dat Rotterdam de vetste stad van Nederland is, op de voet gevolgd door Den Haag, terwijl Enschede de minst vette - of fitste stad is.

Het Nederlandse onderzoek richtte zich op 20 geografisch en sociaal-economisch verschillende steden. Men verzamelde gegevens over veel verschillende factoren die konden worden samengevat onder vijf hoofdpunten:
Gezonde gewoonten
Vet factoren
Dodelijke zonden
Natuurlijke omgeving
Stedelijke kenmerken
Van de resultaten van deze categorieën werd een gewogen gemiddelde genomen dat werd geplaatst op een schaal van -5 tot +5 waarbij -5 duidt op de vetste.

De resultaten van het Muscle & Fitness onderzoek identificeerden Rotterdam als de vetste stad van Nederland. Rotterdam scoorde met name slecht in de categorie 'Vet factoren'. In deze categorie zijn statistieken opgenomen van het percentage van de bevolking met obesitas (zwaarlijvigheid), maar ook het aantal junkfood gelegenheden telt mee. Rotterdam scoorde ook slecht wat betreft rookgedrag en het aantal parken en open ruimtes dat open is voor alle burgers. De gegevens voor deze categorie zijn gebaseerd op openbare gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Aan de andere kant van de schaal scoorde Enschede +5, wat het de minst vette of fitste stad van Nederland maakt. Deze stad scoorde goed op waterkwaliteit en het aantal parken en open ruimtes. Een groot percentage van de bevolking doet aan sport en ze hebben tevens een groot aantal winkels waar gezonde voeding en aanverwante zaken te koop zijn tot hun beschikking.

In Europa is het aantal gevallen van obesitas de laatste 20 jaar verdrievoudigd. Onderzoek toont aan dat 15% tot 20% van de Europese volwassen bevolking reeds kampt met een ernstig overgewicht, in vergelijking met 24% van de Amerikaanse bevolking. Het onderzoek naar de vetste stad van Nederland probeert een geografisch perspectief toe te voegen aan deze breed geaccepteerde situatie.

Dit nieuwe onderzoek is gemodelleerd naar het uitermate populaire 'America's Fattest Cities' dat nu voor de vierde keer is gehouden. Het Amerikaanse onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de moedermaatschappij van Muscle & Fitness, Weider Publications Inc. uit Los Angelos.

De vertegenwoordiger van de Nederlandstalige Muscle & Fitness, Harry de Jonge, zei: 'We hopen met het presenteren van deze gegevens die mensen wakker te schudden die hun gezondheid en conditie willen verbeteren - en natuurlijk dat ze Muscle & Fitness zullen gebruiken als leidraad om dat te kunnen bewerkstelligen.'

Einde

Geïnteresseerden kunnen via Harry de Jonge gratis uitgebreide persinformatie opgestuurd krijgen, inclusief het magazine met daarin het artikel.

Het e-mailadres van Harry de Jonge is h.dejonge@chello.nl of musclefitnessmail@chello.nl.

17 feb 03 14:24