Gemeente Amsterdam

Start laatste fase strafrechtelijke opvang verslaafden: terugkeer in de maatschappij
17 februari 2003 - Stefan Rutte

Vandaag hebben dhr. Cohen, burgemeester van Amsterdam, en dhr. Boeij, directeur van de penitentiaire inrichtingen Amsterdam (PIA), het convenant Strafrechtelijke Opvang Verslaafden (SOV) ondertekend. De ondertekening vormt de officiële start van de laatste fase van het SOV-programma: Na herstel, behandeling en voorbereiding keren de deelnemers terug in de maatschappij. Amsterdam is de eerste gemeente waar deze fase van start gaat.

Sinds 1 april 2001 kan een rechter een criminele, overlastgevende harddruggebruiker opleggen om gedurende maximaal 24 maanden een resocialisatieprogramma te volgen op basis van de Wet Strafrechtelijke Opvang Verslaafden. De maatregel is bedoeld voor harddruggebruikers die een jarenlange verslaving combineren met hardnekkig, veel overlast veroorzakend, crimineel gedrag. In de Penitentiaire Inrichting Over-Amstel zijn 72 plaatsen beschikbaar voor zowel de Amsterdamse harddruggebruikers als de druggebruikers die in Amsterdam veelvuldig crimineel gedrag vertonen. Momenteel staan er ongeveer 600 verslaafden op de kandidatenlijst voor de SOV. De burgemeester en de wethouder Zorg, mevr. Belliot, verklaarden vandaag een groot voorstander te zijn van uitbreiding van het aantal SOV-plaatsen in Amsterdam.

Het programma dat de verslaafden verplicht volgen is opgedeeld in drie fasen waarbij de deelnemer in elke fase meer vrijheid krijgt. Iedere fase duurt zes tot negen maanden. De eerste fase richt zich met name op lichamelijk en geestelijk herstel en behandeling en begeleiding. In de tweede bereiden de deelnemers zich steeds meer voor op de terugkeer in de maatschappij. In de derde en laatste fase wordt ernaar gestreefd dat elke deelnemer volledig terugkeert in de maatschappij en een zo zelfstandig mogelijke huishouding gaat voeren.
In het vandaag ondertekende convenant is de samenwerking tussen het Ministerie van Justitie en de gemeente Amsterdam in de derde fase vastgelegd. Het Ministerie blijft verantwoordelijk voor uitvoering van de SOV-maatregel. De gemeente Amsterdam is verantwoordelijk voor het aanbieden van een woning, werkplek en inkomen/schuldhulpverlening. Voor de woonbegeleiding en schuldhulpverlening in de derde fase heeft het college van Amsterdam structureel op jaarbasis ruim EUR 195.000 beschikbaar gesteld.

Pb-18

© Gemeente Amsterdam