Ingezonden persbericht

Alcatel en TNO Telecom werken samen aan de ontwikkeling van UMTS-toepassingen

Videobeelden bekijken op je mobiele telefoon is de drijfveer voor 3G

Alcatel en TNO Telecom hebben vandaag bekendgemaakt dat zij een samenwerking zijn aangegaan voor de ontwikkeling van videodiensten via UMTS. TNO Telecom neemt deel aan het wereldwijde 3G Reality Centre programma van Alcatel met de ontwikkeling van een Internet Video Gateway die contentproviders zeer eenvoudig in staat stelt om videobeelden aan mobiele gebruikers aan te bieden. De gebruiker kan simpelweg inbellen naar iedere mogelijke aanbieder van videobeelden, zoals bijvoorbeeld muziekclips of het lokale huizenaanbod, en kan via zijn mobiele telefoon een keuze maken uit de beschikbare videobeelden. De samenwerking tussen beide bedrijven illustreert de waarde van Alcatel's wereldwijde programma van 3G Reality Centres, waarin belangrijke industriële partners uit de mobiele waardeketen samenwerken aan het ontwikkelen en stimuleren van mobiele breedbandtoepassingen.

Het resultaat van deze nieuwe samenwerking is te zien tijdens het 3GSM World Congress 2003 in Cannes van 18 tot en met 21 februari. Alcatel en TNO Telecom demonstreren hier de mogelijke toepassingen van de Internet Video Gateway zoals live televisie en mobiele webcam-diensten. Deze demonstraties zullen gebruik maken van Alcatel's nieuwste EvoliumTM 3G-technologie. Alcatel en TNO Telecom maken hiermee de weg vrij voor een grootschalig aanbod van videodiensten via het mobiele 3G-netwerk.

TNO Telecom is na de overname van KPN Valley door TNO het grootste instituut voor onderzoek en ontwikkeling op het gebied van telecommunicatie in Nederland. De samenwerking tussen TNO Telecom en Alcatel komt voort uit de opening van Alcatel's 3G Reality Centre in Rijswijk eind vorig jaar, en het daaraan gelieerde 3G Partner Programma. Dit programma is erop gericht om de marktontwikkeling van UMTS te bevorderen door het stimuleren van de ontwikkeling van breedbandtoepassingen voor mobiele gebruikers.

"TNO Telecom is vastbesloten om haar werkveld verder uit te breiden en internationale dimensies te geven." zegt Rob Langezaal, directeur TNO Telecom. "De samenwerking met Alcatel op het gebied van 3G/UMTS is daarvan een belangrijk voorbeeld."

"Video zal de belangrijkste impuls zijn voor de verdere ontwikkeling van UMTS. Deze eerste stap in de samenwerking met TNO Telecom richt zich dan ook met name op het stimuleren van videodiensten" aldus Marco Huberts, Directeur Benelux van Alcatel. Hij voegt daaraan toe: "De deelname van een belangrijke partij als TNO Telecom aan het 3G Partner Programma van Alcatel, is een enorme stimulans voor de ontwikkeling van UMTS in Europa."

Het volledige persbericht vindt u in bijgaande documenten (Nederlands en Engels).

Voor nadere informatie:
Alcatel Telecom Nederland/Eva Fodor
T. 070 - 3079 815
E. eva.fodor@alcatel.nl