Ingezonden persbericht


Persbericht

Stroke care units; voorrang voor beroertes

Na een periode van intensieve arbeid en organisatie zijn de Nederlandse neurologen er in geslaagd in het merendeel van de ziekenhuizen een stroke care unit in te richten (SCU; "stroke" is Engels voor "beroerte"). Naast de afdelingen voor hartbewaking (ccu = coronary care unit) en voor beademing (icu = intensive care unit), is er nu dus een derde "unit" in de Nederlandse ziekenhuizen bijgekomen; de SCU. Dit is een afdeling waar patiënten direkt na een beroerte worden opgenomen. De laatste jaren is uit betrouwbaar wetenschappelijk onderzoek gebleken dat opname op een SCU de kans op herstel vergroot. Door deze gespecialiseerde zorg wordt de kans op invaliditeit en overlijden met ongeveer 5% gereduceerd. Dat is een enorme winst voor een aandoening waar tot voor kort geen effectieve behandeling voor bestond. Neurologen verwachten dat met de SCU ook andere acute behandelingen van beroertes op grotere schaal beschikbaar zullen komen.

Nadere toelichting op beroerte en SCU:

Beroerte:
De gebruikelijke medische term voor beroerte is in Nederland CVA of cerebrovasculair accident. In Nederland worden jaarlijks 30.000 patiënten door enige vorm van een CVA getroffen. Dit kan berusten op een bloedpropje dat een bloedvat in de hersenen afsluit (infarct) of op het barsten van een bloedvat (bloeding). De verschijnselen van een CVA kunnen heel verschillend zijn o.a. verlammingen, spraakstoornissen of problemen bij het zien. De klachten kunnen voorbijgaand of blijvend zijn. Kortdurende ischaemische CVA s worden ook wel TIA s genoemd (transient ischaemic attack). CVA s zijn verantwoordelijk voor meer dan 10% van de opnames in een verpleegtehuis. Na de acute fase is de behandeling van patiënten met een CVA vooral gericht op voorkoming van herhaling of van complicaties. De winst die nu op de SCU s wordt geboekt berust op versterking van dit effect dat voornamelijk wordt bereikt door een goed op elkaar afgestemde multidisciplinaire therapie. Behandelingen die het CVA zelf kunnen genezen worden steeds belangrijker. SCU s zijn onmisbaar voor de behandeling van patiënten die in het acute stadium van een bloedvatafsluiting in de hersenen worden behandeld met sterke bloedverdunning (thrombolyse).

SCU:
De winst die de SCU levert voor de patiënten berust op betere samenwerking tussen de verschillende disciplines die in een ziekenhuis met een CVA-patiënt te maken hebben. Naast de neuroloog is dit: een gespecialiseerde verpleegkundige, fysiotherapeut, ergotherapeut en revalidatiearts. In vergelijking met een CCU of ICU is de bewakingapparatuur beperkter; op de SCU wordt met relatief goedkope middelen winst geboekt. Complicaties worden sneller onderkend en beter behandeld. Zo kan ook eerder aan de herstelfase na een CVA worden gewerkt.