Gemeente Lingewaard


Terug naar hoofdpagina NIEUWS

Bewoners Essenpas krijgen toezegging voor goede communicatie

De eerste bewoners van de nieuwe woonwijk Essenpas in Bemmel hebben al een jaar te maken met modderige of stoffige bouwwegen. Naarmate er meer mensen in hun nieuwe woningen trokken, groeide ook de omvang van de ergernis. Wanneer het gevoel ontstaat dat de gemeente de klachten onjuist of helemaal niet afhandelt, dan is de onvrede compleet. Vorige week mondde dit uit in een gesprek tussen wethouder Cor van Dalen en een delegatie van de Essenpas. De wethouder heeft met enkel harde toezeggingen het tij weten te keren en de basis gelegd voor een structureel overleg. ,,Ik hoop dat we vanaf nu gezamenlijk kunnen optrekken.

De Essenpas is de laatste Vinexwijk die in Bemmel wordt gebouwd. De bouw verloopt voorspoedig. Vorig jaar werd besloten om de straten in deze wijk alsnog volgens de gewijzigde normen duurzaam veilig in te richten. De consequentie was wel dat de inrichtingsplanning niet meer gehaald kon worden. Een vertraging van pakweg een half jaar was een feit. Daarnaast wordt een bouwweg pas bestraat wanneer alle aanliggende huizen zijn gebouwd.

Wethouder Van Dalen vindt dat deze toelichting geen afdoend antwoord mag zijn voor de ontstane situatie. ,,De overlast die de nieuwe bewoners van de Essenpas meemaken heeft al veel te lang geduurd. Echt, ik doe er alles aan wat binnen de mogelijkheid ligt om hier een einde aan te maken, zo liet hij de bewonersgroep ronduit weten.

Overleg
Tijdens het overleg werd steeds duidelijker dat de bewoners een intensievere communicatie met gemeente en projectontwikkelaar voorstaan. Een goede communicatie kan veel ellende wegnemen. De bewoners vroegen vaker en duidelijke informatie over de inrichtingsplanning. Hieraan wordt meer aandacht geschonken. Ook waren er wensen die om technische redenen niet uitvoerbaar zijn. Zoals meepraten over onder meer het openbaar groen. Wel krijgen de bewoners straks de mogelijkheid om over de invulling van de speelplaatsen te praten.

Het onderhoud van de huidige bouwstraten wordt inmiddels vaker uitgevoerd. Tijdens het overleg gaf de bewonersgroep te kennen dat ze over het huidige onderhoud tevreden zijn.

Het overleg bracht veel vragen op tafel. Op een aantal suggesties en vragen kon de wethouder niet meteen antwoord geven. Belangrijk was evenwel zijn aanbod dat het overleg van vorige week een structureel karakter krijgt. Zo werd meteen een afspraak gemaakt voor 26 maart. Evenals vorige week zitten de bewoners maandelijks aan tafel met de gemeente Lingewaard, projectontwikkelaar Amstelland Ontwikkeling, ontwikkelingsmaatschappij Bemmel CV en Tauw die als directievoerder optreedt.

Vragen
Voor vragen over de inrichting van de wijk kunnen de bewoners iedere woensdagochtend in de directiekeet terecht waar Gert-Jan Schouten van Tauw kantoor heeft.

Binnenkort ontvangen de bewoners van de Essenpas een gezamenlijk verslag van het overleg dat vorige week heeft plaatsgevonden.