Ingezonden persbericht


Den Haag, 17 februari 2003
VVB 0302.395 nl

Persinformatie * Persinformatie * Persinformatie

Siemens Nederland verwerft opdracht voor GSM-Rail radio's van NS

De Nederlanse Spoorwegen heeft Siemens Nederland NV opdracht gegeven voor de levering, inbouw en onderhoud van cabine radio's 'GSM-Rail'. Dit is een nieuw, draadloos communicatiesysteem voor het Nederlandse spoorwegnet en vervangt het huidige, verouderde analoge systeem. Het nieuwe systeem verhoogt de veiligheid, is gebruikersvriendelijker en levert minder storingen op. Met het contract is ruim 17 miljoen euro gemoeid.

GSM-Rail werkt op een GSM-frequentie die speciaal voor de spoorwegen in Europa is vrijgegeven. Momenteel hebben meer dan 30 Europese spoorwegbedrijven deze nieuwe standaard geadopteerd. Het systeem biedt naast de spraakradio tevens andere veiligheidsfuncties. . Verder maakt de GSM-Rail radio het gebruik van noodoproepen mogelijk. Deze functionaliteit garandeert dat een noodoproep altijd voorrang krijgt en automatisch wordt opgenomen in de cabine.

Het systeem kan worden uitgebreid met andere toepassingen. Zo kan het in de toekomst als transmissie netwerk voor de volgende generaties treinbeveiligingen (ERTMS) dienen en kunnen er mobiele telefoons op worden aangesloten. Verder bestaan er mogelijkheden andere informatie van en naar de trein te sturen via bijvoorbeeld SMS. Men kan hierbij denken aan reizigersinformatie.

In totaal zullen er 1700 GSM-Rail radio's in de bestuurderscabines van de treinen van de NS worden geïnstalleerd. Machinisten van de NS worden betrokken bij de precieze vormgeving van het GSM-Railbedieningspaneel. Naast het contract voor de levering door Siemens Nederland en de installatie samen met
NS-dochter Nedtrain, heeft de NS een tienjarig contract getekend voor het onderhoud van de GSM-Rail radio's.

De radio's zullen toegepast worden binnen de GSM-R infrastructuur, die door Siemens en KPN in opdracht van ProRail, de spoorinfabeheerder van de overheid , wordt gerealiseerd.
In 2004 begint de inbouw van de nieuwe radio's in het bestaande materieel. GSM-Rail zal begin 2005 volledig operationeel zijn.

Nadere inlichtingen voor de redactie:
Afdeling Persvoorlichting, Josje Mosies
tel. (070) 333 2095, mobiel: 06 - 21203597, e-mail: josje.mosies@siemens.nl Voor alle Siemens persberichten zie: www.siemens.nl/persinfo