FloraHolland, v/h Bloemenveiling Holland


Omzet FloraHolland stijgt 13 procent

(14-02-03)

Bloemen populair Valentijnscadeau

Als gevolg van Valentijn heeft FloraHolland deze week 13 procent meer omzet gedraaid dan vorige jaar in week 7. Dit komt vooral door de betere prijsvorming, maar ook door een grotere aanvoer van producten. Opvallend is dat ondanks de zeer teruglopende economische groei FloraHolland constateert dat het geven van bloemen rond bloemendagen zoals Valentijn toeneemt. Valentijnsdag overtreft Moederdag en is in 2003 voor het derde jaar op een rij de grootste bloemenverkoopdag voor de vijf vestigingen van FloraHolland. Met name rode bloemen overspoelden de veilingklokken en vonden via de detailhandel de weg naar de consument.

Het feit dat Valentijn zo laat in de week valt, het weer uitzonderlijk goed is waardoor de export niet wordt gehinderd door slecht begaanbare wegen en de groeiende interesse voor Valentijn hebben gezorgd voor de toenemende omzet- en aanvoerontwikkeling. Maandag jl. was de topdag qua aanvoer op de vestigingen Rijnsburg en Naaldwijk. In Naaldwijk werden bijna 21 miljoen stelen geveild (= 13 km veilingkarren met bloemen). Door een snelle logistieke verwerking werden de producten binnen 20 minuten na het veilen bij de klanten afgeleverd. Op de vestigingen in Bleiswijk, Eelde en Venlo, die met name de Nederlandse detailhandel bedienen lag de piek op woensdag en donderdag voor Valentijn.

Rode bloemen
Met name de rode bloemen profiteren van de goede prijsvorming. Voor de rozen wordt relatief het meest betaald. Zo lag de gemiddelde prijs van een Nederlandse grootbloemige roos vorig jaar in de laatste week voor de Valentijn op 0,87 euro per steel. Voor de rode rozen echter lag dit gemiddelde op 1,05 euro. Daarnaast vinden ook andere rode bloemen gretig aftrek bij de consument. Rode Anthuriums, Gerbera's, zomerbloemen en andere productgroepen worden goed verkocht.

FloraHolland is een marktplaats waar sierteeltproducten via veilingklokverkoop en via bemiddeling (contractverkoop) worden verhandeld. Marktleider FloraHolland, met een marktaandeel van 53 procent en een omzet van 1,9 miljard, heeft vijf vestigingen verspreid over het land. Deze liggen nabij sierteeltproductie- en afzetgebieden; in Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Venlo en Eelde. In totaal zijn er 3000 medewerkers werkzaam bij FloraHolland.

Fotobijschrift: Als dank voor haar inzet krijgt een logistiek medewerker een rode roos voor Valentijn.