Raad voor Financiële Verhoudingen

Datum laatste wijziging: 17 februari 2003
1. Op de vergadering van 13 februari 2003 stonden de volgende onderwerpen op de agenda:

- Grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel. 2. De Raad heeft op verzoek van de Vaste Commissie voor Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer onderzoek gedaan naar de werking van de maatstaf herindeling in het gemeentefonds. Het verrichte onderzoek is naar aanleiding van concrete klachten gericht op de heringedeelde gemeenten in Overijssel. Met in achtneming van de globaliteit van het verdeelstelsel en enige relativering van de exacte meetbaarheid van de kosten komt de Raad tot de conclusie dat de verdeelmaatstaf gemeentelijke herindeling voldoende rekening houdt met de relevante kosten van gemeentelijke herindeling. In het specifieke Overijsselse geval constateert de Raad wel dat de kosten buiten de verantwoordelijkheid van de gemeenten hoger zijn uitgevallen door de vertraging die bij deze herindeling is opgetreden. Compensatie daarvan binnen het Gemeentefonds past echter niet in een globaal verdeelstelsel. Het onderzoek 'Financiële gevolgen gemeentelijke herindeling' is hier te downloaden.

3. De Raad heeft aandacht besteed aan het thema 'grenzen aan de verfijning van het verdeelstelsel' als onderwerp voor het Jaarrapport. De Raad zal in het vervolgtraject vooral het accent leggen op de spanning tussen gemeentelijke beleidsvrijheid en taakopdrachten vanuit het Rijk aan gemeenten (medebewind) in relatie tot bekostiging via de algemene uitkering of via specifieke uitkeringen en welke consequenties dat heeft voor de algemene uitgangspunten - kostenoriëntatie en globaliteit - van het verdeelstelsel.

4. Ter voorbereiding op het advies over de evaluatie JGZ zal de Raad gezamenlijk met de Inspectie voor de Gezondheidszorg optrekken maar wel een eigen advies uitbrengen. Inmiddels is een bijeenkomst gehouden met alle betrokken partijen. De Raad zal zich bij de beantwoording van de adviesaanvraag van het ministerie van VWS vooral concentreren op de vraag welke criteria gehanteerd kunnen worden voor de besluitvorming om de middelen uit de Regeling specifieke uitkering jeugdgezondheidszorg al dan niet over te hevelen naar het gemeentefonds. Het advies zal medio maart verschijnen.
5. De Raad heeft besloten een adviestraject op te starten, waarin de stroomlijning van informatievragen van het Rijk aan gemeenten aan de orde zal komen. Een belangrijk onderdeel van dit onderzoek zal het instrument monitoring betreffen. In een volgende vergadering zal de Raad nader ingaan op dit onderwerp.

6. De Raad heeft positief geadviseerd over de terugvordering van de artikel 12-steun van de gemeente Geldermalsen. Als gevolg van onvolledige informatie is de aanvullende steun van Geldermalsen voor 1998 niet juist vastgesteld, met als gevolg een te hoge aanvullende uitkering. Wel dient in zijn algemeenheid te worden gewaakt tegen terugvordering bij een (aanmerkelijke) verbetering van de financiële positie die het gevolg is van goed financieel beleid van de gemeente. Ten onrechte zou dan een soort nacalculatie worden toegepast. Het advies 'Terugvorderen artikel 12-steun Geldermalsen' is hier te downloaden.

7. Op 15 februari treedt de heer P.J.M. de Goede (Peter) in dienst van het secretariaat Rob-Rfv. Peter de Goede was universitair docent bestuurskunde aan de Katholieke Universiteit Nijmegen.

8. De procedure voor de invulling van de openstaande vacature voor december 2002 gestart. De Raad hoopt zo snel mogelijk bekend te zullen maken wie de vacature zal opvullen.
9. Op 13 maart 2003 zal het nieuwe pand van de Rfv-Rob officieel