Koninklijke Nederlandse Schaakbond

Eldi Snelschaak Marathon 2003

Op zaterdag 15 februari 2003 werd al weer voor de 8e keer de snelschaak marathon in Dordrecht gehouden. Ook dit jaar was er weer sprake van een Open Nederlands Kampioenschap snelschaken wat uitermate sterk bezet was. Naast titelverdediger Jeroen Piket deden nog 16 andere grootmeesters mee uit alle delen van de wereld. Ook deden er vele meesters mee. In totaal waren 200 spelers op een ruim gevulde prijzenpot afgekomen waarbij de eerste prijs maar liefst 1600 bedroeg.

Het maximale aantal deelnemers aan het toernooi was 6 uur naar de start van de inschrijving bereikt. Vele spelers moesten net als in voorgaande jaren teleurgesteld worden. Dit jaar had de organisatie een oplossing bedacht om het leed te verzachten: een kwalificatietoernooi moest uitkomst bieden.
Op de vrijdagavond voor het toernooi streden 24 spelers die zich te laat hadden aangemeld om een aantal plaatsen in het hoofdtoernooi. In de eerste uren van het toernooi werd al snel duidelijk dat de toppers er een waar slachtveld van maakten. Geen van de spelers stak huizenhoog boven de rest van het deelnemersveld uit. Reputaties sneuvelden maar werden in de volgende ronde net zo snel weer goedgemaakt. Hierbij bleek ervaring een doorslaggevende rol te spelen. De jonkies Jan Smeets en Erwin L'Ami konden in het eerste deel van de veldslag nog goed meekomen, maar nadat de eerste lijken al waren geruimd, werden ook zij slachtoffer van de voortdurende spanning aan de top.

Vooraan: Jan Smeets - Yasser Seirawan

Ook titelverdediger Jeroen Piket leek niet meer zo goed met de wedstrijdspanning om te kunnen gaan, na een lange periode zonder schaken. Jan Timman leek zich echter goed hersteld te hebben van zijn mislukte Corus Toernooi. Hij draaide voortdurend in de top mee net zoals Yasser Seirawan, Ivan Sokolov, en Jonathan Speelman. Het toernooi kende een zeer spannend einde waarbij Yasser Seirawan met een half punt voorsprong op Jan Timman en Ivan Sokolov de laatste ronde inging. Hij verloor echter een halfje in de laatste ronde tegen Solomunovic terwijl Timman en Sokolov geen puntverlies leden. Ivan Sokolov mag een jaar lang de titel van Open Nederlands Snelschaakkampioen voeren vanwege een groter aantal weerstandspunten. Hopelijk kan hij zijn titel volgend jaar verdedigen als de organisatie een nieuwe hoofdsponsor heeft gevonden.


---