---

Ministerie van Defensie



---

Foto: Staatssecretaris plaatst laatste dodehoekspiegel (Ellen Kurvers)

Laatste dodehoekspiegel op defensievoertuig geplaatst

17-02-2003

In de Prinses Julianakazerne in Den Haag heeft staatssecretaris Van der Knaap maandag (17 februari) de laatste dodehoekspiegel op een "tactisch voertuig" geplaatst. In zijn toespraak benadrukte Van der Knaap dat met het nemen van een relatief eenvoudige maatregel een hoop ellende wordt voorkomen. "De verplichting om alle grote voertuigen in Nederland van een dodehoekspiegel te voorzien is zo´n eenvoudige, maar uiterst nuttige maatregel. Een maatregel waarbij met een relatief kleine financiële investering en enkele eenvoudige handelingen het zicht op andere verkeersdeelnemers sterk wordt verbeterd." De afgelopen maanden zijn ruim achtduizend tactische voertuigen zichtveldverbeterende systemen voorzien.

Met het plaatsen van dodehoekspiegels op de tactische voertuigen, die formeel niet onder de wettelijke regeling vallen voor het voeren van zichtveldverbeterende systemen, wil Defensie een extra bijdrage leveren aan het vergroten van de verkeersveiligheid. "Het is, denk ik, goed om te benadrukken dat het plaatsen van een extra spiegel niet alleen van belang is voor de kwetsbare weggebruikers, maar evenzeer voor de chauffeurs van de vrachtwagens. De kans dat zij andere weggebruikers met hun grote voertuig verpletteren neemt aanzienlijk af. En daarmee ook de kans dat zij ongewild veroorzaker zijn van een voor anderen, maar zeker ook voor henzelf traumatische gebeurtenis. Ik vind het daarom ook voor de defensiechauffeurs van groot belang dat nu de noodzakelijke gezichtsveldverbeterende maatregelen zijn getroffen", aldus de staatssecretaris.

De vrachtwagens van Defensie vormen ongeveer 5 procent van het totale Nederlandse vrachtwagenpark. Als gevolg van de blinde hoek aan de rechterzijde van vrachtwagens waren in Nederland de afgelopen jaren gemiddeld dertig doden en negentig zwaargewonden te betreuren. De defensievrachtwagens die dagelijks gebruik maken van de openbare weg waren begin 2001 al voorzien van extra spiegels en/of camerasystemen.

Gerelateerde pagina's

* de plaatsing van laatste dodehoekspiegel