Partij van de Arbeid

Jongeren presenteren hun eigen plannen

voorpagina

17-02-2003

Op initiatief van de PvdA is vorig jaar het jongerenplatform JAA! (Jongeren Actief voor Amsterdam) opgericht. Dit platform moet Amsterdamse jongeren de mogelijkheid bieden om gevraagd en ongevraagd het Amsterdams gemeentebestuur van advies te voorzien. Het is ook een manier waarop wij jongeren meer willen betrekken bij de politiek. Onlangs presenteerde JAA! deze plannen aan de wethouder en enkele raadsleden van diverse partijen op het Museumplein. De PvdA-raadsleden Bouwe Olij, Thijs Reuten en ondergetekende waren daarbij aanwezig. Het was zeer gezellig, maar bovenal erg koud! Hieronder een verslag van de bijeenkomst.

De jongeren van JAA! kregen de opdracht om met plannen te komen op het gebied van vrije tijd en huisvesting. JAA! is vervolgens aan het werk gegaan en heeft zelf creatieve ideeën over vrije tijdbesteding en jongerenhuisvesting bedacht. Cool Kast is een jongerencafé ergens midden in de stad waar jongeren tussen de 12 en 18 jaar bijeenkomen met hun vrienden, tv-kijken videospelletjes spelen, computeren etc. Het tweede plan voor vrijetijdsbesteding was een jongerendisco genaamd Amsterdance, een soort mobiele disco voor jongeren tussen 13 en 18 jaar die alle plekken in de stad aandoet. Het derde plan voor vrijetijdsbesteding was Talent Factory; hier krijgen jongeren de mogelijkheid om tegen een kleine vergoeding hun (muzikale) talenten te ontplooien. Een vierde plan voor vrijetijdsbesteding voor jongeren is een televisieprogramma gemaakt door en voor jongeren. Dit programma komt op AT5 en jongeren kunnen hun eigen filmpjes insturen of tijdens het programma hun talenten laten zien. Al deze plannen hebben niet gewonnen. De meeste jongeren (30%) stemden voor het plan Young Card. De Young Card kost 5 euro en biedt jongeren in Amsterdam tussen de 12 en 22 jaar mogelijkheden op korting bij sportscholen, verenigingen, sportwinkels, sportwedstrijden, muziek, theaters, bioscopen en Internet.

De jongeren hadden ook hele creatieve ideeën om de woningnood onder jongeren en studenten op te lossen, o.a. door het verbouwen van een deel van de in Amsterdam leegstaande kantoorpanden, het wonen boven winkels, het gebruiken van oude panden, het plaatsen van barakken op de universiteitscampus, wonen op het water, meer woonschepen, verplaatsbare bungalows of op kamers bij iemand met een uitkering en hiervoor de wetgeving soepeler te maken. Het beste idee, volgens bijna de helft van de jongeren (42%) is om leegstaande kantoorpanden te verbouwen tot woningen.

De bijeenkomst begon om 16.00 uur met een quiz waarin de wethouder Jeugd Rob Oudkerk moest raden welke plannen het beste scoorden bij de jongeren. Of de wethouder deed alsof of hij heeft echt geen verstand van wat jongeren bezielt (wat ik me niet kan voorstellen), maar hij had geen enkel antwoord goed! De jongeren vonden het wel leuk en maakten gretig gebruik van de mogelijkheid om de wethouder zo nu en dan verbaal flink aan te pakken. Tussendoor kregen we een opwarmer met rappers en breakdansende jongeren! Maar hoe hard we ook ons best deden om warm te worden met dansen en klappen, het lukte niet. Vervolgens werden alle raadsleden het podium opgeroepen en kregen zij het rapport met de winnende plannen in handen gereikt. Alle raadsleden waren enthousiast en beloofden de plannen van de jongeren goed te bestuderen. Enkele raadsleden konden het toch niet laten om zich flink te profileren en politieke statements af te leggen. Onze woordvoerders Bouwen en Wonen deden hier gelukkig niet aan mee, maar bedankten de jongeren en beloofden de plannen goed te bestuderen.

Wij zullen de plannen van de jongeren binnenkort agenderen ter bespreking. We komen hierop terug!

Amma Asante