UNIE VAN WATERSCHAPPEN

Verslechtering zwemwaterkwaliteit kust kent diverse oorzaken

De Unie van Waterschappen vindt de slechte kwaliteit van het zwemwater in de Noordzee is een ernstige zaak. Alles dient volgens de Unie dan ook in het werk gesteld te worden om deze te verbeteren. Eén van de eerste acties daartoe is het op korte termijn achterhalen van de precieze oorzaken van die vervuiling. Het betreft namelijk een complex van factoren die in samenhang met elkaar de vervuiling veroorzaken.

De Unie is daarom een voorstander van gedegen onderzoek naar de oorzaken van de slechte zwemwaterkwaliteit van de Noordzee. Dit sluit ook aan bij de strengere zwemwaterrichtlijn waaraan op dit moment door de Europese commissie wordt gewerkt.
Oorzaken van de verslechtering van de zwemwaterkwaliteit van het zeewater kunnen gezocht worden in uitspoeling, vervuilde waterbodems, overstorten en specifieke lokale omstandigheden zoals de jachthaven bij Katwijk. Ook de verandering van het klimaat (meer en heftiger regenbuien) en de toename van het verhard oppervlak spelen mee.

Onderzoek naar de bronnen van vervuiling van het oppervlaktewater van de binnenwateren toont aan dat die kwaliteit inderdaad door een complex aan factoren beïnvloed wordt. Factoren die genoemd worden zijn onder andere recreatie en pleziervaart, maar ook vogelkolonies en huisdieren. Bij deze wateren dragen overstorten slechts voor een klein deel bij aan de staat van de oppervlaktewaterkwaliteit.

Nadere informatie bij mevrouw drs. A. Oldersma, telefoon 070-3519736 mobiel 06-55394307


-Einde Persbericht-

17 feb 03 17:28