Bouw brandweerkazerne Andijk vordert gestaag

Brandweerkazerne

Als u wel eens op de Hoekweg
rijdt, heeft u hem vast al kun- nen bewonderen: de nieuwe brandweerkazerne. Op 21
augustus vorig jaar sloeg brandweercommandant Ootes de eerste paal in de grond.
Het startsein voor aannemers-
bedrijf Visser en Mol uit Hoog-
karspel om te beginnen met
de bouw. De bouw vordert
gestaag en de enigszins futuristische vorm van het gebouw is al goed zichtbaar. De oplevering is gepland op 14 maart.

Noodzaak tot nieuwbouw
De gemeenteraad besloot tot de bouw van een nieuwe brandweerkazerne omdat de oude brandweerkazerne niet meer voldeed aan de Arbo-eisen. Bij het nieuwe pand, dat is ontworpen door Bonnemayer architecten uit Uden, is hier natuurlijk uitgebreid aandacht aan besteed. Bonnemayer architecten heeft veel ervaring met het ontwerpen van brandweerkazernes. Zij ontwierpen onder andere de brandweerkazernes voor de gemeenten Zwijndrecht, Zoetermeer, Veldhoven Boxtel. Logischerwijs viel de keus van de gemeenteraad/het gemeentebestuur daarom op dit architectenbureau om ook de brandweerkazerne van Andijk te ontwerpen.

Programma van eisen
De nieuwe kazerne biedt straks onderdak aan 21 vrijwillige brandweerlieden en 3 brandweerautos. Een belangrijk uitgangs-punt bij het maken van het ontwerp. Bonnemayer architecten maakte op basis van een programma van eisen een concept-ontwerp. In overleg met vertegenwoordigers Zijkant brandweerkazerne
van de gemeente en brandweer ontstond uiteindelijke het definitieve ontwerp. Een enigszins futuristisch gebouw met een sobere en doelmatige inrichting. Het gebouw wordt nog officieel geopend. Deze opening is gepland op 6 juni 2003.