HBO-Raad

verschenen op: 17-02-2003

Opleidingen theater en docent drama hebben voldoende kwaliteit

De hbo-opleidingen Theater en Docent Drama zijn in 2002 door een onafhankelijke visitatiecommissie beoordeeld op hun kwaliteit. Het betreft vier opleidingen Theater en zeven opleidingen Docent Drama. Deze opleidingen worden door zes hogescholen aangeboden. De voorzitter van de visitatiecommissie de heer H.C. Scholten presenteert op 17 februari 2003 de bevindingen van de commissie aan de voorzitter van de HBO-raad.

De hbo-opleidingen Theater en Docent Drama zijn in 2002 door een onafhankelijke visitatiecommissie beoordeeld op hun kwaliteit. Het betreft vier opleidingen Theater en zeven opleidingen Docent Drama. Deze opleidingen worden door zes hogescholen aangeboden. De voorzitter van de visitatiecommissie de heer H.C. Scholten presenteert op 17 februari 2003 de bevindingen van de commissie aan de voorzitter van de HBO-raad.

De commissie constateert dat de opleidingen de afgelopen jaren hard hebben gewerkt aan het versterken van de kwaliteit van hun onderwijs en hierin goed geslaagd zijn. Alle opleidingen hebben zicht op de ontwikkelingen in de beroepspraktijk en leveren studenten af die voldoen aan de eisen van een steeds veelzijdig wordende beroepspraktijk. In de inhoud van het onderwijs van beide opleidingen komen ambachtelijkheid en artisticiteit ruimschoots aan bod.

De commissie doet de volgende aanbevelingen:
· Het werkklimaat, waarin de ontwikkeling van het talent van de studenten centraal staat, wordt nogal eens gekenmerkt door informaliteit en onuitgesproken regels. Door de korte lijnen gaat het in de dagelijkse praktijk meestal wel goed, maar de opleidingen kunnen verder aan kwaliteit en transparantie winnen door beleid, praktijk en regels duidelijker vast te leggen.
· De verhouding tussen aantallen kern- en gastdocenten is op de meeste opleidingen precair. De opleidingen dienen er voor te zorgen dat er voldoende kritische massa overblijft om de continuïteit van de organisatie en de vernieuwingsprocessen daarbinnen, te waarborgen. · Meer aandacht voor theorie en reflectie in de onderwijsprogrammas doet niet alleen recht aan het hbo-niveau van de opleidingen, maar is met name ook van belang omdat van de huidige theaterprofessional in toenemende mate een visie op het vak wordt verwacht, op zijn of haar positie daarbinnen en op de rol van het theater(onderwijs) in een veranderende samenleving. In lijn daarmee verdienen ook het cultureel ondernemerschap en de vertaling van multiculturaliteit naar het onderwijsprogramma extra aandacht. · Voor de opleidingen Docent Drama, die zonder uitzondering worstelen met een teveel aan eisen die aan afstuderenden en daarmee aan de inhoud van het onderwijs worden gesteld, is het van essentieel belang dat op korte termijn een besluit wordt genomen over toekenning van een master voor de bevoegdheid Culturele en Kunstzinnige Vorming (CKV 2) in het voortgezet onderwijs.

De visitatiecommissie was samengesteld uit vertegenwoordigers van de beroepspraktijk en twee, inmiddels afgestudeerde studenten.

Voorzitter:

- De heer H.C. Scholten, acteur, dramaturg, theaterjournalist, directeur Stadsschouwburg Utrecht, voorheen directeur Zuidlandtheater Terneuzen en directeur Fonds voor de Podiumkunsten.

Leden:

- De heer J.G.J. van den Berg, schrijver/regisseur, voorheen artistiek leider Het Oranjehotel;

- Mevrouw S. de Bosschere, toneelspeler/toneelmaker bij o.a. De Roovers, Maatschappij Discordia, Toneelgroep Amsterdam;
- Mevrouw dr. H.I.M. Coppens, wetenschappelijk medewerker Drama en CKV Universiteit Leiden, coördinator Expertise Centrum Kunsteducatie van de Universiteit Leiden en de Hogeschool voor beeldende kunst, muziek en dans Den Haag, voorheen docent drama v.o. en HBO, voorzitter BDD;

- De heer I.H. Cakmak, medewerker culturele diversiteit Theaternetwerk NL, leider, dramaturg, regisseur en acteur bij St. Galip Tiyazro Productie, voorheen werkzaam als sociaal cultureel werker;

- De heer P.H.A.M. Hagenaars, directeur Cultuurnetwerk Nederland-Utrecht, directeur stichting Ganzenmarkt 6-Utrecht, lid programmaraad NPS, voorheen faculteitsdirecteur Fontys Hogeschool voor de Kunsten Tilburg, lid Raad voor Cultuur, kroonlid Raad voor de Kunst en voorzitter NVTO;

- Mevrouw L.M.M. Roothaan, freelance theater- en televisieregisseur;

- De heer S. Saad el Hamus, acteur, theatermaker;
- Mevrouw H. Tuijt, student-lid, recent afgestudeerd docent drama aan de Academie voor Expressie door woord en gebaar in Leeuwarden;

- De heer M. Verboom, student-lid, recent afgestudeerd acteur aan de hogeschool voor de Kunsten Arnhem;

- Mevrouw E.A.M. Zeegers, freelance theater regisseur, kernlid adviescommissie Fonds voor Podiumkunsten, voorheen artistiek leidster muziektheatergroep Feniks.