Ministerie van Verkeer en Waterstaat

Schultz van Haegen deelt zorg over kwaliteit zwemwater

Demissionair staatssecretaris van Verkeer en Waterstaat Melanie Schultz van Haegen deelt de zorg van de ANWB over de kwaliteit van het zwemwater aan de Noordzeekust. De ANWB liet vandaag in een persbericht weten dat het water van de Noordzee zo vervuild is geraakt dat zwemmers aan de Zuid- en Noord-Hollandse stranden een verhoogd gezondheidsrisico lopen. De ANWB is coördinator voor het toekennen van de zogenoemde Blauwe Vlag, het internationale symbool voor stranden en jachthavens die veilig en schoon zijn.
Metingen van Verkeer en Waterstaat tonen aan dat op bepaalde plekken de streefwaarden voor de aanwezigheid van onder meer menselijke ontlasting, rioolwater en mestafvalstoffen overschreden worden. Ondanks de overschrijding van de streefwaarden voldoen alle locaties wel aan de wettelijke grenswaarden van de huidige EU zwemwaterrichtlijn.
Rijkswaterstaat is bezig met een intensief monitoringsprogramma en doet verder onderzoek. Afhankelijk hiervan wordt bekeken of aanvullende stappen nodig zijn. De voorlopige resultaten tonen aan dat het gaat om:

* vervuiling door badgasten op drukke en warme vakantiedagen,
* hevige regenval waarbij meer verontreinigingen aangevoerd worden via rivieren, overstorten, afvoerleidingen en spuisluizen
* lokale bronnen zoals vogelkolonies en honden.