Katholieke Universiteit Nijmegen

maandag 17 februari
Bas Heijne houdt Kellendonklezing 2003
Schrijver en essayist Bas Heijne houdt op maandag 17 februari de Kellendonklezing 2003, getiteld: ´Naar een nieuwe kunst´. Aansluitend wordt de Kellendonkprijs uitgereikt aan schrijver Henk van Woerden. Lezing en prijsuitreiking vinden plaats in de Aula van de KU Nijmegen, Comeniuslaan 2, aanvang 16.00 uur.

Naar een nieuwe kunst
Sinds het einde van de modernistische beweging lijkt de kunst haar gevoel voor richting kwijt te zijn. Niet langer wil de kunstenaar - blijkbaar - een dwingende rol van betekenis spelen in de wereld, alle oproepen tot nieuw engagement ten spijt. Frans Kellendonk was zich als geen ander bewust van de dilemma´s die de hedendaagse kunstenaar op zijn weg vindt. In zijn lezing vertrekt schrijver Bas Heijne vanuit Kellendonks gespleten positie en probeert te ontdekken welke rol de kunst zou kunnen spelen in een tijd waarin ze het geloof in zichzelf kwijt lijkt te zijn.

Bas Heijne
Bas Heijne (1960) werd geboren in Nijmegen. Hij studeerde Engelse Taal- en Letterkunde aan de Universiteit van Amsterdam. In 1984 debuteerde hij met de roman Laatste Woorden. Hij schreef nog een roman, Suez, en twee verhalenbundels. Als essayist is hij verbonden aan NRC Handelsblad. Zijn essaybundel over leven in postmoderne tijden, De wijde wereld (2000) werd genomineerd voor de AKO Literatuurprijs. Onlangs verscheen Het verloren land. Opmerkingen over Nederland. Bas Heijne vertaalde tevens werk van o.a. Evelyn Waugh, E.M. Forster en Joseph Conrad. In maart 2003 gaat zijn eerste toneestuk, Van Gogh, in premiere.

Kellendonk Lezing
De Frans Kellendonk Lezing is een jaarlijkse literaire lezing, ingesteld door de Gemeente Nijmegen en de Katholieke Universiteit Nijmegen, ter nagedachtenis aan de auteur Frans Kellendonk. Inspiratiebron is de thematiek in Kellendonks werk. Eerdere sprekers waren .. : Kees Fens (2002), Patricia de Martelaere, Oek de Jong, Herman Franke, Marcel Moring, Gerrit Krol, Nelleke Noordervliet.

Kellendonkprijs
De Kellendonkprijs is een initiatief van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De driejaarlijkse prijs wordt uitgereikt aan schrijver Henk van Woerden. Volgens de jury slaagt Van Woerden er in om moeilijke dingen op een luchtige manier te behandelen.

20-1-2003