Ingezonden persbericht

Advies bezuinigingen HO onbegrijpelijk en onuitvoerbaar

UTRECHT, 20030217 -- Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zet zich af tegen het advies van de Centraal Economische Commissie (CEC) om 1,9 miljard euro te bezuinigen op het Hoger Onderwijs. Voorzitter Linda van Beek: 'Dit lijkt op het slachten van de kip met de gouden eieren.'

De geadviseerde maatregelen, zoals het verdubbelen van het collegegeld en het omzetten van de studiefinanciering in een lening, zullen grote consequenties hebben voor de gehele economie. Studenten zullen financiële argumenten gaan meewegen in hun keus om wel of niet te gaan studeren. De toegankelijkheid van het Hoger Onderwijs komt hiermee in het gedrang. Bezuinigen op het Hoger Onderwijs is typisch korte termijn denken. Op lange termijn zal het juist negatieve effecten hebben voor de economie.

De maatregelen zijn geheel in strijd met Europese en internationale afspraken en dus ook onuitvoerbaar. Nederland heeft zich verbonden aan het Internationaal Verdrag voor Economische, Sociale en Culturele Rechten. Conform dit verdrag moet Hoger Onderwijs kosteloos worden aangeboden en kan collegegeld alleen geheven worden als daar een compensatie tegenover staat. 'De in het advies genoemde verhoging betreft niet een compensatie, maar puur een ordinaire bezuinigingsmaatregel', aldus van Beek.

Nog geen maand geleden beloofden de politieke partijen grote bedragen te investeren in het Hoger Onderwijs. Zo heeft het CDA een bedrag van 700 miljoen toegezegd en de PvdA een bedrag van 1,4 miljard. Het advies van de CEC is hier geheel mee in strijd. Voorzitter Van Beek: 'De politiek is nu aan zet. Zij dient voor eens en altijd uit te spreken welke waarde het Hoger Onderwijs heeft voor Nederland, anders kunnen we de boel net zo goed sluiten!'

Het ISO (Interstedelijk Studenten Overleg) is de grootste landelijke studentenorganisatie en vaste gesprekspartner van de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Bij het ISO zijn ongeveer 180.000 studenten aangesloten.



Ingezonden persbericht