TNT Post Groep NV

TPG gaat logistieke activiteiten overnemen voor de productie van de nieuwe Volkswagen Touran in Duitsland

17 februari 2003

De post, express en logistieke onderneming TPG N.V. gaat via TNT Logistics Duitsland (Schrader Group) logistieke activiteiten overnemen voor de productie van de nieuwe Volkswagen Touran MPV (multi purpose vehicle). De Volkswagen Touran MPV wordt gebouwd op het nieuwe platform van de VW Golf V door Volkswagen-dochter Auto5000 in Wolfsburg (Duitsland) en komt in het voorjaar van 2003 op de markt. Met dit contract voor logistieke diensten scheppen Auto5000 en TNT Logistics meer dan 400 banen.

Via dit vijfjarige contract met een totale waarde van 100 miljoen omzet wordt aan Auto5000 een uitgebreid scala aan logistieke diensten geleverd, van de onderdelenplanning en het voorraadbeheer tot aan de aanvoer op volgorde bij de fabricagelijn van specifieke onderdelensets. Daarnaast zal TNT Logistics de carrosserieonderdelen beheren en de inkomende logistiek voor de carrosserieassemblage.

De Volkswagen Touran MPV is vanuit verschillende gezichtspunten een geheel nieuw model. Het nieuwe bedrijfsmodel van Auto5000 is de uitwerking van het "5000 maal 5000" bedrijfsmodel van Volkswagen-manager Peter Haartz. Dit model is gebaseerd op een nieuw productieprincipe dat onder andere uitgaat van een nieuw concept van de materialenstroom en pre-geassembleerde onderdelensets. Het is een logistiek proces met weinig interfaces, aangezien alle onderdelen van de verschillende toeleveranciers via één enkele logistieke dienstverlener in het systeem worden gevoed.

Een essentieel element van het nieuwe logistieke concept is in de visie van TNT Logistics en Auto5000 de onderverdeling van het voertuig in een veelvoud van individuele modulen. De toeleveranciers voeren deze modulen "just-in-time" aan bij de assemblagelijn, precies in de juiste volgorde voor de voertuigen die daar worden gebouwd.

Deze complexe oplossing versterkt de leidende positie van TNT Logistics als een van de belangrijkste logistieke dienstverleners voor de toeleveringsketen in de automobielindustrie in Duitsland. "Samen met onze partner Volkswagen introduceren wij een nieuwe benadering van de inkomende logistiek", aldus Eckard Schrader, lid van de directie van de Schrader Groep. "De diepte, de complexiteit en de verwevenheid van deze benadering is baanbrekend binnen de automobielindustrie. Onze beide bedrijven hechten dan ook een hoge waarde aan dit project."

TNT Logistics Duitsland (Schrader Group) levert al dertien jaar logistieke oplossingen aan diverse Volkswagen-vestigingen in Duitsland, zoals de volledig geïntegreerde logistiek voor de Volkswagen-fabriek in Chemnitz (Sachsen), waar onder andere de nieuwe driecilindermotor van de Lupo wordt geproduceerd.

TPG N.V. is met haar twee merken TNT en Koninklijke TPG Post een wereldleider op het gebied van post, express en logistiek. De Nederlandse onderneming heeft meer dan 148.000 medewerkers in 60 landen en is in ruim 200 landen actief. In 2001 bedroeg de omzet EUR 11,2 miljard. TPG zal op 20 februari 2003 zijn cijfers over 2002 bekendmaken. TPG N.V. is genoteerd aan de beurzen van Amsterdam, New York, Londen en Frankfurt. Bezoek de website van TPG op www.tpg.com.

TNT Logistics, een divisie van TPG, N.V., is met meer dan 32.000 medewerkers actief in 36 landen en heeft in totaal ruim 6 miljoen m² opslagruimte in beheer. TNT Logistics boekte in 2001 een omzet van EUR 3,1 miljard. Bezoek voor nadere informatie de website van TNT Logistics op www.tnt.com/logistics.

Meer informatie over Auto5000 GmbH vindt u op de website www.auto5000.de.