VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: CAO opstelling FNV onbegrijpelijk

Ondernemersorganisatie VNO-NCW is verbaasd over recente uitspraken van FNV-voorzitter de Waal over de CAO-onderhandelingen in de grafische en metaal-sector.

De Waal hekelt het loonbod van de werkgevers in de grafische sector (0,17% verbetering) en de sector Metaal en Techniek (0%) als beledigend voor het onderhandelingsproces. VNO-NCW voorzitter Jacques Schraven zegt in een reactie dat de Waal hiermee 'zowel de letter als de geest van het sociale akkoord van november vorig jaar onjuist interpreteert'.

In de eerste plaats is afgesproken dat een loonstijging van 2,5% het maximum is en geen norm, zoals de FNV suggereert. In het akkoord staat dat in een bepaalde bedrijfstak een lagere contractloonstijging overeengekomen kan worden, 'indien de rendements- en/of werkgelegenheidsontwikkeling daartoe aanleiding geeft'. Dit om bedrijfstakken die het moeilijk hebben de nodige ruimte te geven. In de metaal- en grafische sector is dit meer dan ooit noodzakelijk om werkgelegenheid te behouden.

In de tweede plaats stelt de FNV behalve een forse loonstijging ook nog allerlei andere eisen die de arbeidskosten verhogen, zoals eenmalige uitkeringen, hogere pensioenen etc. Ook dit is in strijd met het sociale akkoord dat alleen resultaatsafhankelijke extra's toestaat.

VNO-NCW vindt de opstelling van de FNV onbegrijpelijk gelet op de sterk stijgende werkloosheid in ons land.

Meer informatie van VNO-NCW is te vinden op: www.vno-ncw.nl De afdeling Media & Parlement is tijdens kantooruren te bereiken op
070-3490167 of Wytze Russchen op 06-5576108.
17 feb 03 18:09