Socialistische Partij

`Niet in mijn naam - en niet door mijn land!' Woensdag actiedag tegen oorlogstransporten

18-02-2003 * Woensdag 19 februari wordt in een aantal plaatsen actie gevoerd tegen de oorlogstransporten over het Nederlandse spoor, in vervolg op de landelijke demonstratie van afgelopen zaterdag tegen de dreigende nieuwe oorlog in Irak. Op initiatief van de landelijke SP en lokale actiecomités tegen de oorlog in Irak staan er 's ochtends tussen 07.00 en 08.00 uur bij een aantal NS-stations langs de spoorlijnen van Venlo naar Rotterdam picketlines met spandoeken `Niet in mijn naam - en niet door mijn land!'.

Treinreizigers krijgen stickers met de tekst `Niet uit mijn naam', met het verzoek deze zichtbaar te dragen op tas, computer, jas, agenda enzovoorts. Daarmee tonen ze een teken van protest tegen het feit dat de Nederlandse spoorlijnen nu tot rechtstreekse aanvoerlijnen naar een aanstaand oorlogsgebied zijn gemaakt. Dat is in strijd met de eerdere belofte van de Nederlandse regering geen medewerking aan oorlogsvoorbereiding te zullen geven.

Landelijk actiecoördinator Nico Schouten van de SP: `Niemand zegt de oorlog te willen, en toch gaan de voorbereidingen door alsof het om een proces gaat dat zich volstrekt automatisch voltrekt. Wij willen het signaal afgeven dat de oorlog tegen Irak geen automatisme is en dat er beter geluisterd moet worden naar wat een meerderheid van de bevolking vindt.'

De actie wordt gevoerd langs de lijnen Venlo - Eindhoven - Tilburg - Rotterdam en Venlo - Eindhoven - Den Bosch - Utrecht -Rotterdam, waarover veel van het Amerikaanse oorlogsmaterieel wordt vervoerd. In Tilburg zal het startsein voor deze actie gegeven worden om 07.00 uur, in aanwezigheid van o.a. SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel.

Picketlines staan in ieder geval in Venlo en Rotterdam alsmede in Helmond, Eindhoven, Tilburg, Boxtel, Den Bosch, Culemborg, Gouda, Dordrecht en Utrecht.

pijltje Actueel nieuws uit het land