Provincie Friesland

PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 18 februari 2003

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS vergadering van dinsdag 11 februari 2003 vastgesteld.

Besluitenlijst beschikbaar

Actualisatie notitie gedoogbeleid
De provincie neemt haar eigen gedoogbeleid onder de loep en gaat na hoe in eigen huis wordt omgegaan met gedoogsituaties. Dat onderzoek moet uiteindelijk uitmonden in een aanpassing van de "Notitie Gedoogbeleid provincie Friesland" uit 1996. In deze notitie is indertijd voor de uitvoering van de Wet Milieubeheer vastgelegd hoe, en onder welke strikte omstandigheden, een situatie gedoogd kan worden. Door nu in de volle breedte van de organisatie na te gaan of - en in welke mate - zich gedoogsituaties voordoen kan er voor de gehele provinciale organisatie gedoogbeleid worden ontwikkeld.

Woningbehoefte onderzoek 2003
De provincie Fryslân voert binnenkort met gemeenten en woningbouwcorporaties een groot woningbehoefte-onderzoek uit. Onder bijna 60.000 Friezen zal een enquête worden verspreid om meningen over de Friese woningmarkt in beeld te krijgen. In het provinciale woonbeleid moet de consument een belangrijkere plaats krijgen. De provincie wil daarom meer inzicht krijgen in de wensen van de inwoners van Fryslân.

Persbericht beschikbaar

Het Huis van de Nederlandse provincies in Brussel
Sinds 2000 hebben de provincies een gezamenlijke vertegenwoordiging in Brussel; het Huis van de Nederlandse Provincies. Dit 'huis' vertegenwoordigt de provincies en behartigt de belangen. Een jaar eerder dan verwacht heeft het bestuur van het Huis de voortgang 'moeten' evalueren omdat het initiatief succesvol is: de provincies weten het Huis te vinden en daardoor is het voor de medewerkers een kwestie van bijbenen. Ook omdat zij naast het inhoudelijk werk voor de provincies noodgedwongen organisatorische en beheersmatige werkzaamheden moeten uitvoeren. Om die situatie op te heffen en het Huis verder te professionaliseren wordt een officemanager aangesteld.

Referendabiliteit PS-besluit
Op grond van de Tijdelijke Referendumwet komt een van de PS-besluiten van 5 februari in aanmerking om aan een referendum te worden onderworpen. Het besluit waar het om gaat is de instemming met de omvorming van het IPO tot een vereniging.

Actualisatie van de beleidsnotitie "baggerberging en waterbodemsanering Friesland" In het kader van het Provinciaal Milieubeleidsplan 2000-2003 is de uitvoeringsnotitie "baggerberging en waterbodemsanering Friesland" uit 1996 geactualiseerd. Deze actualisatie was nodig omdat het beleid zich sindsdien heeft ontwikkeld en er veel nieuwe notities en regelgeving vanuit het rijk en vanuit Europa zijn verschenen. In de notitie is de reeds ingezette lijn verder doorgezet. De inhoud van de notitie is besproken met de belanghebbenden. Vervolgprocedure: Informeren gemeenten en waterschappen over actualisatie.

Stuk beschikbaar

Oprichting Faunabeheerseenheid
De drie noordelijke colleges van gedeputeerde staten stellen geld beschikbaar voor de oprichting van drie Faunabeheereenheden. Het is de bedoeling dat in elke provincie een faunabeheereenheid (FBE) wordt opgericht. Dit is het resultaat van gesprekken tussen de provincies en de bij de FBE betrokken partijen: NLTO, provinciale landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, KNJV en organisaties voor particulier grondbezit. Hiermee wordt een forse stap gezet naar een effectieve uitvoering van de Flora- en faunawet.

Persbericht beschikbaar

Gedeelde ruimte in "Shared Space"
Provincie Fryslân wil samen met 4 internationale en 4 Nederlandse partners het project "Shared Space" aanvragen. Dit gebeurt in het kader van het subsidieprogramma Interreg IIIB regio Noordzeeprogramma. Doel van het project is de infrastructuur voor verschillende gebruikers zo in te passen in het landschap dat de eigen cultuur en geschiedenis weer tot leven komt. Het Friese deel van het project wil zich richten op de Stroobossertrekweg. De kosten van het project bedragen voor de provincie ruim E 600.000,-. De totale kosten zijn begroot op ruim E 9,5 miljoen voor alle deelnemers. Wanneer de projectaanvraag wordt goedgekeurd kan de uitvoering in 2005 gestart worden. Dit voorstel is een vervolg op een eerdere aanvraag. Vervolgprocedure: Wanneer alle projectpartners akkoord gaan met het projectplan en de Letter of Committment hebben ondertekend, wordt het project door middel van een Application Form ingediend in het kader van Interreg IIIB.

Pilot-project Invoering Bedrijvenloket
De gemeente Leeuwarden kan doorgaan met het Pilot-project Invoering Bedrijvenloket. Het provinciaal bestuur steunt dit pilotproject voor heel Fryslân met 274.422 euro, de helft van de totale kosten. Het bedrijvenloket wordt sedert 2001 in samenwerking met de Kamer van Koophandel ontwikkeld en is onderdeel van het Convenant dat het provinciaal bestuur met de gemeente Leeuwarden heeft gesloten. Voor een goed ondernemersklimaat is het van belang dat de zeer gevarieerde gemeentelijke dienstverlening aan de ondernemers snel, efficiënt, helder en eenduidig wordt afgehandeld. Dat is de reden voor het opzetten van het pilotproject Bedrijvenloket.


---- --
PERSBERICHT

Nummer: 033
Datum: 19-02-03

Woningbehoefte friese consument in beeld

De provincie Fryslân voert binnenkort met gemeenten en woningbouwcorporaties een groot woningbehoefte-onderzoek uit. Onder bijna 60.000 Friezen zal een enquête worden verspreid om wensen en ideeën over de Friese woningmarkt in beeld te krijgen. In het provinciale woonbeleid moet de consument een belangrijkere plaats krijgen. De provincie wil daarom meer inzicht krijgen in de wensen van de inwoners van Fryslân.

In het nieuwe woonbeleid zal het maatschappelijk gebonden aanbod van woningen meer aandacht krijgen, vooral woningen voor doelgroepen als starters, allochtonen en ouderen. In het najaar is aan alle Friese gemeenten gevraagd of ze willen meedoen aan het woningmarktonderzoek en of ze aanvullende wensen hebben voor de uitvoering van het onderzoek. Vrijwel alle gemeenten hebben positief gereageerd en wensen aangegeven, zoals ophoging van het aantal enquêtes of extra vragen voor hun gemeente.

Via gemeentelijke woonplannen moet het provinciale woonbeleid doorwerken op lokaal niveau. De informatie uit het woningbehoefte-onderzoek zal tevens een bouwsteen vormen voor het nieuwe provinciale streekplan.


---- --
PERSBERICHT

Nummer: 034
Datum: 19-02-03

noordelijke PROVINCIES GAAN
FAUNABEHEEREENHEDEN ONDERSTEUNEN

De drie Noordelijke colleges van gedeputeerde staten stellen geld beschikbaar voor de oprichting van drie Faunabeheereenheden. Het is de bedoeling dat in elke provincie een faunabeheereenheid (FBE) wordt opgericht. Dit is het resultaat van gesprekken tussen de provincies en de bij de FBE betrokken partijen: NLTO, provinciale landschappen, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, KNJV en organisaties voor particulier grondbezit. Hiermee wordt een forse stap gezet naar een effectieve uitvoering van de Flora- en faunawet.

Een FBE is een samenwerkingsverband van jachthouders die betrokken zijn bij het provinciale faunabeheer, met name bij de bestrijding van landbouwschade die wordt veroorzaakt door dieren. Op basis van een door GS goed te keuren faunabeheerplan kan de FBE voor meerdere jaren de wijze van schadebestrijding regelen, waarvoor de provincies ontheffingen in het kader van de Flora- en faunawet zullen verlenen. De provinciale besturen hechten grote waarde aan deze gezamenlijke planmatige aanpak en zijn daarom bereid zijn de FBE financieel te ondersteunen. Alleen de provincie Drenthe moet formeel volgende week nog over het voorstel besluiten.

Provinciale Staten hebben in een eerdere fase aangedrongen op een snelle inrichting van de FBE. De betrokken organisaties zullen tot spoedige oprichting van de FBE's overgaan, de formele subsidieaanvraag indienen en vervolgens de ontwikkeling van een faunabeheerplan opstarten. Vanuit de samenwerking tussen de drie Noordelijke provincies zal een gezamenlijk bureau voor de drie noordelijke FBE's worden opgericht.


---- --