Sociaal en Cultureel Planbureau

Beste lezer,

Vandaag is "Rapportage Jeugd 2002" verschenen.

ISBN: 90 377 0111 6
270 paginas, prijs EUR 17,90

Hieronder volgt een beknopte samenvatting.

Beleidsmakers hebben altijd veel aandacht gehad voor de vrije tijd van de jeugd. De laatste tijd wijzen zij er steeds vaker op dat activiteiten op het gebied van sport, ict of politiek een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de jeugd. Maar hoe ziet de vrijetijdsbesteding van kinderen en jongeren er eigenlijk uit? Doet de jeugd mee aan vrijetijdsactiviteiten die als leerzaam' te boek staan? En hoe vaak worden activiteiten ondernomen die gewoonlijk niet onder de controle van ouders en andere volwassenen staan, zoals uitgaan'? Bovendien is het de vraag of er wel een verband is tussen deelname aan vrijetijdsactiviteiten en de ontwikkeling van de jeugd. Deel I van de Rapportage Jeugd 2002 gaat op deze vragen in.

Deel 2 van de Rapportage Jeugd 2002 gaat over
programma's voor risicogroepen. De afgelopen jaren zijn vele programma's opgezet om de ontwikkeling van jeugdigen uit achterstandssituaties te stimuleren. Een belangrijke vraag is in hoeverre het beleid dat gericht is op risicogroepen effectief is. Worden die groepen bereikt die bereikt hadden moeten worden en wat leveren de verschillende programma's op?

De Rapportage Jeugd maakt onderdeel uit van de Landelijke Jeugdmonitor, die wordt verzorgd door het Centraal Bureau voor de Statistiek en het Sociaal en Cultureel Planbureau.