CDA

CDA: Minister moet met spoed duidelijkheid verschaffen voor asielzoekers

De CDA-fractie in de Tweede Kamer heeft er gisteren - dinsdag 18 februari 2003 - bij minister Nawijn op aangedrongen dat hij met spoed duidelijkheid zal verschaffen over het lot van asielzoekers. Door gebruik te maken van zijn zogeheten inherente afwijkingsbevoegdheid kan de minister in schrijnende gevallen asielzoekers alsnog een verblijfsvergunning verschaffen. Het gaat dan om een individuele beoordeling en niet om een generaal - of specifiek - pardon. Het CDA vindt dat het optreden van de minister de afgelopen week geen schoonheidsprijs verdient en er verwachtingen zijn gewekt bij een groep kwetsbare mensen. Het CDA-Kamerlid Nicolien van Vroonhoven heeft de minister mede daarom per motie verzocht om humaan gebruik te maken van zijn speciale bevoegdheid en daarmee zo spoedig mogelijkheid duidelijkheid te verschaffen aan deze kwetsbare groep asielzoekers.

Het CDA wil dat de minister op deze wijze zorgvuldig omgaat met deze mensen, maar blijft tegen een generaal - of specifiek - pardon. Tweede Kamerlid en woordvoerder Nicolien van Vroonhoven heeft tijdens het spoeddebat uitgelegd waarom het CDA tegen zo'n generaal - of specifiek - pardon is. "In de eerste plaats dient men zich te realiseren dat Nederland een zorgvuldige asielprocedure kent om vast te stellen of iemand bescherming nodig heeft tegen vervolging", aldus Nicolien van Vroonhoven. "De procedure is wettelijk en democratisch vastgesteld en er is beroep mogelijk bij een onafhankelijke rechter. De mensen waar wij het over hebben zijn vaak al meerdere malen door de rechter afgewezen. Het CDA staat voor een helder beleid en een duidelijke boodschap. Van een pardon gaat het signaal uit dat als je eenmaal in Nederland bent en het maar lang genoeg volhoudt, je ondanks de uitspraak van de rechter, uiteindelijk toch mag blijven. Het CDA vindt dat zo'n boodschap de helderheid van ons asielbeleid niet ten goede komt.

"Een tweede reden waarom wij geen voorstander zijn van een generaal of specifiek pardon is dat er voor het verlenen van een generaal of specifiek pardon criteria moeten worden opgesteld om uit te maken wie er niet en wie er wel onder vallen. Want wat is bijvoorbeeld "ingeburgerd zijn"? Hoe lang is "al lang in Nederland"? In hoeverre mag de mate van inburgering van kinderen een rol spelen? Hoe gaan we dat allemaal meten en vaststellen? Er ontstaat een grijs gebied. De ervaring met de witte illegalenregelingen leert ons dat een nieuw pardon ongetwijfeld weer zal leiden tot acties, en wellicht hongerstakingen, om mensen die net niet aan de voorwaarden voldoen alsnog aan een verblijfsstatus te helpen. Voor hen zou dan ook weer een regeling moeten worden bedacht, die vervolgens leidt tot nieuwe grensgevallen, werkbelasting voor IND en rechtbanken, enzovoorts."

"Tenslotte houdt het CDA bij haar formulering van haar asielbeleid ook de houdbaarheid van het asielbeleid nauwkeurig in de gaten. Wij willen vluchtelingen ook in de toekomst een veilige plek en opvang kunnen garanderen. Een pardon zou dit beleid kunnen ondermijnen. Niet alleen omdat de kans groot is dat wij als wij nu een pardon afkondigen, ook in de toekomst pardonneringsmaatregelen moeten toestaan, maar ook omdat een generaal of specifiek pardon de omvang van reeds aanwezige gemeenschappen immigranten in ons land vergroot (gezinshereniging en gezinsvorming). Daarmee wordt ook de kans op aanzuigende werking vergroot", aldus Van Vroonhoven.

Oog voor schrijnende gevallen

Natuurlijk kan de CDA-fractie zich voorstellen dat sommige asielzoekers zich in schrijnenende humanitaire omstandigheden bevinden. Van Vroonhoven: "Wij hebben altijd gezegd dat de beoordeling daarvan een zaak is van de betrokken bewindsman." Volgens haar is het "uitsluitend aan de minister ter beoordeling of er sprake is van dergelijke omstandigheden."

Daarnaast vindt het CDA het van het grootste belang dat het probleem van de asielzoekers die hier al lange tijd zijn snel wordt aangepakt. Dat betekent enerzijds dat mensen die zijn uitgeprocedeerd, die dus weten waar zij aan toe zijn, Nederland ook daadwerkelijk moeten verlaten. Het uitzetbeleid moet daartoe worden geĂŻntensiveerd. Verder roept het CDA de Minister op alle asielzoekers die langer dan vijf jaar op een definitieve beslissing wachten nu accuut af te handelen en hen zo uit de situatie van onzekerheid te halen.