Socialistische Partij

Arda Gerkens wil stoppen met Betuwelijn; hekelt draai van de LPF

19-02-2003 * Morgen zal SP-Kamerlid Arda Gerkens de Tweede Kamer oproepen om de aanleg van de Betuweroute te staken. De directe aanleiding hiervoor is de uitkomst van het rentabiliteitsonderzoek dat door het ministerie van Verkeer en Waterstaat is uitgevoerd. Die wijst uit dat er geen garanties te geven zijn dat de Betuweroute op welke manier dan ook rendabel geëxploiteerd kan worden.

Arda Gerkens De SP vindt het onacceptabel om na dit rapport gewoon door te gaan met de Betuweroute en overheidsgeld over de balk te blijven smijten. Arda Gerkens: "De gevolgen van de Betuweroute voor het milieu zijn al lang duidelijk. Nu het financieel ook onwenselijk is, blijft er nog maar één optie over en dat is onmiddellijk stoppen met de aanleg van de route. Hiertoe zal ik morgen de Kamer dan ook oproepen met een motie."

De SP zal morgen opvallend genoeg niet op de steun van de LPF-fractie kunnen rekenen. In het verkiezingsprogramma stelt de LPF nog: 'Stoppen van aanleg Betuwelijn bij exploitatietekort', maar in het debat met de minister van Verkeer en Waterstaat draaide de LPF opeens 180 graden en steunde ze aanleg van de Betuweroute. Gerkens: "Dat was weer een mooi staaltje nieuwe politiek. In het debat met de eigen minister ging de LPF om als een windvaan. De verkiezingsbelofte werd wel heel snel in de prullebak geworpen."

Bij het stopzetten van de aanleg zou gekeken moeten worden naar het leergeld dat betaald is. De Havenspoorlijn hoeft niet te verdwijnen, mogelijk kan het traject in de Randstad geschikt gemaakt worden voor personenvervoer en kan de waardevaste grond weer verkocht worden. De SP wil dat de regering het verlies neemt om te voorkomen dat het nog meer groeit. Verder staat de binnenvaartsector klaar om het geplande transport van de Betuwelijn over te nemen. Gerkens: "Al met al is stopzetten de beste beslissing. Het geld dat vrijkomt kan goed worden gebruikt voor de bestaande spoorinfrastructuur en de binnenvaart."

Actueel Kamernieuws