Als gevolg van de voortschrijdende globalisatie en de toenemende invloed van de informatietechnologie kunnen binnen honderd jaar duizenden talen voorgoed verloren gaan. Recente schattingen gaan er vanuit dat het overgrote deel van de 6000 bekende talen op dit moment slechts door een minderheid gesproken wordt. De helft van de huidige talen wordt maar door minder dan 10.000 mensen gesproken en een kwart zelfs door minder dan 1000 mensen.

21 februari is de Internationale Moedertaal Dag (Mother Language Day). Op deze dag brengt Discovery Channel in samenwerking met de UNESCO en het UN Works programma een aantal bedreigde talen speciaal onder de aandacht. Een taal wordt beschouwd als met uitsterven bedreigd te zijn als het aantal kinderen van de oorspronkelijke sprekersgroep dat deze taal beheerst, minder is dan 30 procent.

Om dit groeiende probleem onder de aandacht te brengen, zal Discovery Channel een reeks korte portretten uitzenden die zijn opgenomen in Schotland, Zweden, Canada, Japan, Maleisië, Mexico, Argentinië en India. Deze portretten worden over de hele wereld uitgezonden en zullen te zien zijn door ruim 100 miljoen kijkers.

Daarnaast zendt Discovery Channel op 21 februari om 21.00 uur de première uit van de documentaire Archives of Babel. In dit programma doen onderzoekers een poging om 's werelds allereerste taal te reconstrueren. Deze taal werd ooit gesproken door de voltallige wereldbevolking. De 6000 talen die momenteel worden gebruikt over de hele wereld, hebben allemaal hun wortels in deze ene taal.

Op een internationaal laboratorium voor linguïstiek in Leipzig werken onderzoekers uit verschillende wetenschappelijke disciplines samen aan dit opmerkelijke project. Het project hanteert een hypothese over het ontstaan van talen, die door de wetenschappelijke gemeenschap wordt geaccepteerd. In het programma wordt een bezoek gebracht aan Indonesië en Duitsland, en laat talen uit Iran en Alaska horen. Op deze manier krijgen kijkers een beeld van de enorme rijkheid en diversiteit aan talen.

Meer informatie over de bedreigde talen en over International Mother Language Day, is te vinden op de volgende websites:

UNESCO: www.unesco.org/culture
UN Works programma: www.un.org/works

###

Aanvullende informatie voor de redactie:

Discovery Networks Europe (DNE) is in 1989 gelanceerd en telt nu ruim 100 miljoen abonnees. DNE biedt kijkers in totaal negen verschillende kanalen aan in 51 landen in Europa, het Midden Oosten en Afrika. De programma's worden vertaald in 20 verschillende talen en uitgezonden volgens 6 verschillende uitzendschema's.

Het moederbedrijf van DNE, Discovery Communications Inc., is 's werelds grootste producent van documentair film- en entertainmentmateriaal. Het bedrijf is in 1985 in de VS opgericht en is inmiddels actief in 155 landen en regio's, met ruim 700 miljoen abonnees en 14 verschillende merken. Discovery Communications Inc. is een private onderneming.

Meer informatie & beeldmateriaal:
Monogram Communication Strategies (MCS) - Marguérite van der Heyden, Tel.: 023 - 562 82 08; Fax: 023 - 5651724 Email: margueritevdh@monogram.nl - www.mcsonline.nl - http://www.press.discovery.com/

Nationale Unesco Commissie, de heer. R. Smeets, , Algemeen Secretaris van de Nationale Unesco Commissie van Nederland, voorzitter programmaraad van NWO voor bedreigde talen, Tel.: 070 - 4260385 Email: rsmeets@nuffic.nl