Ingezonden persbericht

IT-security ontsnapt aan bezuinigingsdrift

Nonchalance medewerkers belangrijkste gevaar voor veilige informatievoorziening

Amsterdam, 21 februari 2003 - Nederlandse organisaties zijn zich terdege bewust van de kwetsbaarheid van informatietechnologie. IT-security staat hoog op de agenda van het topmanagement en ontsnapt aan de huidige bezuinigingsdrift op IT-uitgaven. Dit blijkt uit onderzoek dat is verricht door het platform 'Topmanagement en IT' in opdracht van Novell en Cambridge Technology Partners. In totaal 109 IT-beslissers, merendeels CIO's, hebben aan het onderzoek deelgenomen.

De grote aandacht voor IT-security is volgens driekwart van de respondenten vooral toe te schrijven aan een toename van de risico's. Bovendien is de overgrote meerderheid van de deelnemers (86 procent) ervan overtuigd dat de risico's de komende jaren nog verder zullen toenemen. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan dat de uitgaven aan IT-security zullen stijgen in 2003 ten opzicht van het voorgaande jaar. Daarmee is IT-security één van weinige gebieden die aan de bezuinigingsdrift ontsnapt en een groeimarkt vormt.

Aandacht van het topmanagement
Het belang dat Nederlandse bedrijven hechten aan IT-security, wordt onderstreept door de betrokkenheid van het topmanagement. Ondanks het vrij technische karakter van het onderwerp, is de aandacht van het topmanagement groot. In slechts één op de twaalf organisaties heeft het topmanagement totaal geen aandacht voor het onderwerp. In alle andere ondervraagde organisaties is het een onderwerp op de agenda van het topmanagement.

Telewerken
IT-beslissers verwachten dat de aandacht voor IT-security in de komende jaren alleen maar verder zal toenemen. De noodzaak de beveiliging up-to-date te houden, wordt vooral afgedwongen door de veranderende IT-infrastructuur. Daarbij speelt de werknemer een belangrijke rol. De toegang tot data met mobiele systemen, maar vooral de toegang tot bedrijfssystemen vanuit huis voor telewerken vragen om een verhoogde aandacht voor beveiliging.

Nonchalance
Opvallend is dat de voornaamste bedreigingen niet van buitenaf komen, maar van binnenuit. Geen hackers, maar de eigen werknemers vormen - al dan niet opzettelijk - het belangrijkste gevaar voor een betrouwbare en veilige informatievoorziening. Maar liefst vier van de vijf respondenten geven aan, dat het vooral de nonchalance van de medewerkers is, die veel van de beveiligingsproblemen veroorzaakt. IT-security heeft dus een belangrijke menselijke component. Training van gebruikers is van groot belang. In veel gevallen kunnen ook technische hulpmiddelen nonchalance van medewerkers ondervangen. Toegangsbeheer en 'single sign-on' zijn belangrijke verbeterpunten.

Klokkenluiders
In het algemeen weten veel organisaties nog onvoldoende wat de bedrijfseconomische implicaties zijn van downtime, virussen en door medewerkers veroorzaakte problemen door nonchalance met ID's en passwords. Bovendien missen veel organisaties de open cultuur die nodig is om zwakke plekken in de beveiliging boven water te krijgen. Klokkenluiders en andere criticasters op de werkvloer worden door hun collega's veelal monddood gemaakt.

Verantwoordelijkheid en beleid
In veel organisaties is IT-security zo langzamerhand een integraal onderdeel gaan uitmaken van de bedrijfsvoering en van de bedrijfscultuur. Bijna driekwart van de organisaties heeft een centraal beleid en bijna de helft heeft een aparte functionaris die zich met beveiligingsvraagstukken bezighoudt. Het onderzoek laat een positieve relatie zien tussen de aanwezigheid van een apart aangestelde functionaris en de gepercipieerde kwaliteit van de IT-beveiliging. Uit het onderzoek is tevens naar voren gekomen dat een hoge frequentie van IT-security audits een positief effect heeft op de gepercipieerde kwaliteit van de security.

De onderzoeksgegevens zijn afkomstig uit het rapport 'Security'. Het rapport is de eerste uitgave van vier in de reeks 'Ondernemen met IT'. Ook de overige drie door Novell en Cambridge Technology Partners geïnitieerde onderzoeken bevinden zich op het snijvlak van management en IT.

Over Giarte's platform 'Topmanagement en IT'
Giarte Research, onderdeel van Giarte Media Group, is een onderzoeksbureau gericht op vraagstukken op het snijvlak van informatietechnologie en business. Door het onderhouden van communities van besluitvormers en experts, zoals 'Topmanagement en IT' en 'Digital Boardroom', is Giarte in staat inzichten te bundelen en nieuwe kennis te vergaren voor zowel topmanagers als de IT-sector.

Over Novell en Cambridge Technologies Partners
Novell en haar divisie voor eServices, Cambridge Technologie Partners, helpen organisaties bij het succesvol integreren en efficiënt toepassen van netwerken. Hiertoe beschikt Novell over kostenbesparende e-governement oplossingen en bewezen Net services software. Hiermee vindt de integratie van de back-office plaats met alle typen netwerken: internet, intranet en extranet. Dit kan veilig, zonder grootschalig ingrijpen en met behoud van de bestaande besturingssystemen.

Novell's Net services software vormt het fundament van "one Net" - één wereldwijd netwerk dat nieuwe applicaties en nieuwe vormen van zakendoen ondersteunt. Om te komen tot complete Net-oplossingen combineert Novell haar Net services software met strategische allianties en wereldwijde channel-, consultancy-, educatie- en technische support-programma's.

Voor meer informatie over Giarte
Jac Gianotten
Tel : 020 622 34 44
Email: jac@giarte.com

Voor meer informatie over Novell
Brodeur Worldwide
Suzanne van de Raadt of Winette Boomsma
Tel: 020 346 20 00
Email: svanderaadt@nl.brodeur.com of wboomsma@nl.brodeur.com