Gemeente Geldermalsen

Wekelijkse actualiteiten, week 8 - 2003

* Hulp bij schulden

* Inspraak over verkeersveiligheidsplan

* Informatieavond over aanleg riolering in het buitengebied
* Zelfstandige projectprocedure voor het vergroten van het schoolgebouw van de Morgenster

* Kapvergunning

* Een boerenerf en een Steen - tentoonstelling in gemeentehuis
* Vergunningen op grond van de Algemene plaatselijke verordening
* Inritvergunning
In de periode van 23 februari tot en met 8 maart 2003 is door de gemeente vergunning verleend voor de huis-aan-huis collecte van Jantje Beton.

Hulp bij schulden

Tijdig ingrijpen

Schulden verdwijnen niet vanzelf. Sterker nog, ze worden vaak alleen maar groter. Dan staat plotseling de deurwaarder op de stoep of worden de telefoon en de elektriciteit afgesloten. Zorg dat het zover niet komt, zoek tijdig hulp. Als u vroeg genoeg hulp vraagt, kan worden voorkomen dat schulden u boven het hoofd groeien.

Het is vooral de gemeente die tot taak heeft burgers schuldhulp aan de bieden. De afdeling Sociale Zaken werkt op dit terrein nauw samen met andere organisaties zoals de Gemeentelijke Krediet Bank (GKB) en het maatschappelijk werk.

Stappenplan

* Via de vakbalie Arbeid en Inkomen neemt u contact op met Sociale Zaken. Een bijstandsconsulent zal u verder de weg wijzen en u helpen bij het helder in kaart brengen van uw financiële situatie.
* De consulent maakt een overzicht van uw schulden, inkomsten, vermogen en vaste lasten. Hij kijkt daarbij ook of u in aanmerking komt voor inkomensondersteuning in de vorm van huursubsidie of bijzondere bijstand. Ook wordt gekeken of er op bepaalde uitgaven kan worden bezuinigd.

* Vervolgens beziet de consulent of er ruimte is om met alle schuldeisers een betalingsregeling te treffen. Verdere bemiddeling hierbij vindt plaats door de GKB naar wie uw dossier wordt doorgestuurd.

* Wanneer een betalingsregeling niet tot de mogelijkheden behoort kan de GKB aan de schuldeisers voorstellen de schulden gedeeltelijk kwijt te schelden. Als de schuldeisers daarmee instemmen moet gedurende een periode van drie tot vijf jaar een vast bedrag worden terugbetaald. Daarna volgt kwijtschelding van het restant. Soms wordt bij de GKB een saneringskrediet afgesloten. Deze bank lost dan in één keer het afgesproken deel van de schuld af aan de schuldeisers. U moet dan wel binnen een afgesproken periode de lening aan de bank terugbetalen.
* Vaak dient u deel te nemen aan een schuldhulpverleningstraject om herhaling van een schuldensituatie te voorkomen. Het volgen van een zogenaamde budgetteringscursus behoort ook tot de mogelijkheden.

Wettelijke schuldsanering

Als u helemaal niets kunt aflossen of de schuldeisers niet akkoord gaan met een vrijwillige regeling, dan is de enige manier om nog van uw schulden af te komen een wettelijke schuldsanering. Die vindt dan plaats op grond van de Wet schuldsanering natuurlijke personen (WSNP).

De rechtbank bepaalt of u voor toepassing van de WSNP in aanmerking komt. Onverantwoord koopgedrag of fraude kunnen redenen zijn om toegang tot de regeling te weigeren. Wanneer de rechtbank instemt met het verzoek moet er een saneringsplan worden opgesteld. Met behulp van dat plan lost u zoveel af dat er nog net genoeg overblijft om in uw levensonderhoud te voorzien. De rechtbank stelt een bewindvoerder aan. Voor het doen van bijzondere uitgaven moet u deze bewindvoerder toestemming vragen. Hij wordt verantwoordelijk voor uw geldzaken. Na afloop van een vastgestelde periode, meestal drie jaar, bent u van uw schulden bevrijd.

Spreekuur

Iedere woensdag, tussen 8.30 en 12.30 uur, houdt een bijstandsmaatschappelijk werker die gespecialiseerd is in schuldhulpverlening, spreekuur bij de afdeling Sociale Zaken in het gemeentehuis. Wie hulp nodig heeft bij het oplossen van schuldproblemen kan hier terecht. In overleg kan een gesprek plaatsvinden op een ander tijdstip.

Vakbalie

Nadere informatie kunt u verkrijgen bij de vakbalie Arbeid en Inkomen in het gemeentehuis (zie colofon)

Inspraak over verkeersveiligheidsplan

De gemeenteraad heeft op 28 januari j.l. het startsein gegeven voor de formele inspraakprocedure rond het concept-Verkeersveiligheidsplan.

Alle stukken liggen voor een ieder tijdens de normale openstellingstijden voor een ieder ter inzage in het gemeentehuis bij de vakbalie Bouwen en Wonen, vanaf 21 februari tot vrijdag 21 maart a.s.

Gedurende deze termijn kunnen schriftelijke inspraakreacties worden toegezonden aan het college van burgemeester en wethouders van Geldermalsen, Postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.

Alle inspraakreacties - ook die tijdens de inmiddels gehouden informatieavonden in Meteren en Rhenoy zijn geuit - worden gebundeld in een inspraakeindverslag. Dat verslag zal omvatten:
* een overzicht van de gevolgde procedure tot dan toe;
* een weergave van de schriftelijke en mondelinge inspraakreacties;
* een reactie op deze inspraakresultaten, waarbij met redenen omkleed wordt aangegeven op welke onderdelen al dan niet tot aanpassing van het concept-plan zou kunnen worden overgegaan;
* een overzicht van de verdere procedure.
Het inspraakeindverslag wordt vervolgens vastgesteld door het college van burgemeester en wethouders en ter inzage gelegd. Hierover volgt te zijner tijd weer een publicatie in deze informatierubriek. Uiteindelijk zal de gemeenteraad nog dit voorjaar het Verkeersveiligheidsplan gaan vaststellen.

Informatieavond over aanleg riolering in het buitengebied

In maart 2000 is door de gemeenteraad het Gemeentelijke RioleringsPlan (GRP) vastgesteld. Na een lange periode van voorbereiding gaat binnenkort de gefaseerde aanleg van riolering in het buitengbied van start. Elk jaar, tot 2005, wordt een gedeelte van dit gebied aangesloten op de zogenaamde drukriolering.

De bewoners van die panden die a ls eerste die dit jaar worden aangesloten (de eerste cluster) , hebben hierover inmiddels een brief met een toelichtende brochure ontvangen. Daarnaast is een aantal van hen persoonlijk bezocht om zo beter op specifieke situaties te kunnen ingaan. Tijdens die persoonlijke gesprekken is gebleken, dat er daarnaast ook nog behoefte bestaat een informatieavond waarop een en ander nog eens in bredere zin wordt toegelicht.

Het gemeentebestuur wil uiteraard graag in die behoefte voorzien en organiseert daarom een informatieavond over de aanleg van riolering in het buitengebied op woensdag 26 februari a.s.,om 20.00 uur, in de raadszaal van het gemeentehuis te Geldermalsen. In de loop van dit jaar komen nog vier andere clusters aan bod. Daarbij wordt in de informatievoorziening voor dezelfde methodiek gekozen: brief met brochure, persoonlijke benadering en algemene informatieavond. Te zijner tijd ontvangen de direct betrokkenen hierover nader bericht.

Nadere informatie: de heer J. Brok van de afdeling Gemeentewerken, telefoon 0345-586749.

Zelfstandige projectprocedure voor het vergroten van het schoolgebouw van 'de Morgenster'

* Bekendmaking : artikel 19a, lid 4 Wet op de Ruimtelijke Ordening
* Ter inzage : stukken betrekking hebbende op de vrijstellingsprocedure ex artikel 19, lid 1 Wet op de Ruimtelijke Ordening

* Inzagetermijn : vier weken, met ingang van de dag volgend op deze publicatie

* Toelichting : het plan heeft tot doel het vergroten van het schoolgebouw van de Morgenster. Concreet is het de bedoeling dat er vier extra permanente lokalen worden gebouwd.
* Inspraak : een ieder kan gedurende de inzagetermijn schriftelijk zijn/haar zienswijze sturen naar het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Geldermalsen.

* Inlichtingen/ : vakbalie Bouwen en Wonen (tel. 0345-586611)
* mondelinge reacties

* Datum publicatie : 20 februari 2003
Kapvergunning
Ter inzage: de volgende verleende kapvergunning: 1. Gemeente Geldermalsen, voor het kappen van 3 esdoorns naast Fruitstraat nr. 22 te Beesd (20 februari 2003)
* Inzagetermijn: zes weken, met ingang van de dag volgend op de verzenddatum van de beschikking (zie hierboven) aan de aanvrager.
* Bezwaar: schriftelijk, uitsluitend door rechtstreeks belanghebbenden gedurende de inzagetermijn.
* Toelichting: het bezwaarschrift moet gericht worden aan het college van burgemeester en wethouders en moet tenminste bevatten de naam en het adres van de indiener van het bezwaarschrift, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van bezwaar. Als u bezwaar ingediend heeft en indien het besluit voor u te zware gevolgen heeft om de beslissing op het bezwaarschrift af te wachten, kunt u eveneens meteen een voorlopige voorziening vragen bij de voorzieningenrechter, sector Bestuursrecht, Postbus 9030, 6800 EM ARNHEM, telefoon 026 - 3592000.

* Datum publicatie: 20 februari 2003
1. B. van Honk, Beemdstraat 5 te Deil, vergroten woning (14 februari 2. A.V. Bron, Laageinde 17a te Geldermalsen, vergroten dienstwoning (11 februari 2003);
3. H. van Bremen, Zwarte Kamp 44 te Geldermalsen, vergroten woning (12 februari 2003);
4. H.v.d. Burg, Wilhelminastraat 14 te Beesd, vergroten woning (11 februari 2003);

* Datum publicatie: 20 februari 2003
1. J. van Empel, Laan van Crayestein 47 te Tricht, slopen woning (20 februari 2003);
2. L.A.H. Akkerman, Dr. A. Kuyperweg 11 te Beesd, slopen kas (20 februari 2003);
3. Ameron International BV, J.F. Kennedylaan 7 te Geldermalsen, oprichten bedrijfsruimte (20 februari 2003); 4. H.W. Pels, Goudrenet 17 te Geldermalsen, vergroten woning (20 februari 2003);
5. Mts. G.P.H. en P.H.J. de Bruyn, Kerkweg (ong.) te Acquoy,vergroten fruit- en fustloods (20 februari 2003);
6. J. Veldhuysen, Lageveldweg 1 te Rumpt, vergroten woning (20 februari 2003);
7. W.J. Hoeflak, Roodseweg 4 te Rumpt, vergroten woning (20 februari 2003);
8. W.D. de Ruiter, Willem de Zwijgerweg 66 te Geldermalsen, vergroten garage/berging (20 februari 2003);
9. H. Boerman, Willem de Zwijgerweg 55 te Geldermalsen, vergroten woning (20 februari 2003);
10. J.H. Monfoort, Spijksepad 8 te Buurmalsen, veranderen schuur (20 februari 2003);
11. J.H. Keij, Bulkgraaf 1 te Deil, oprichten mestopslag (20 februari 2003);
12. H. Kruyt, De Paay 2a te Beesd, veranderen schuur (20 februari 2003);
13. B. van de Water, Klaverweg 8 te Enspijk, slopen diverse schuten (20 februari 2003);

* Datum publicatie: 20 februari 2003.

Een Boerenerf en een Steen - tentoonstelling in gemeentehuis

Sinds enkele jaren verzorgt de Stichting Beeldende Kunst Gelderland tentoonstellingen in de hal van het gemeentehuis te Geldermalsen.

In de periode van 24 februari t/m 14 maart a.s. kunt u, tijdens de dagelijkse openstellingstijden van het gemeentehuis, kennismaken met de tentoonstelling 'Een Boerenerf en een Steen'.

De kunstgeschiedenis kent veel kunstenaars die zich in hun werk voor korte of lange tijd beperkt hebben tot één thema. Jan van Krieken van Huessen en Theo Elfrink zijn twee van die kunstenaars. De eerste schildert al meer dan tien jaar een steen in de vijver achter zijn huis. Elfrink is al enkele jaren te vinden op het erf van een boerderij in het Duitse dorp Mehr.

De expositie 'Een Boerenerf en een Steen' besteedt aandacht aan het werk van de twee kunstenaars, die verschillend werken maar de sterke betrokkenheid bij hun onderwerpen delen. Elfrink blijft daar in zijn expressieve tekeningen het meest trouw aan. Van Krieken heeft in 'zijn' steen de aanleiding gevonden om zich breder te oriënteren op de alchemie die dus naast de centrale zwerfkei een plaats in zijn schilderijen heeft veroverd.

Vergunningen op grond van de Algemene plaatselijke verordening

Ventvergunningen

Burgemeester en wethouders maken bekend voornemens te zijn aan:
* de heer C.J. de Waal van Johnny Gellati uit Gellicum vergunning te verlenen voor het venten van ijs in de maanden maart tot en met september 2003 voor alle dagen van de week in onze gemeente;
* de heer N. van Dijk van M&N Hoveniers uit Beesd vergunning te verlenen voor het venten van bloemen en planten op de maandag, woensdag, vrijdag en zaterdag in onze gemeente.

Indien u zich met dit voornemen niet kunt verenigen, kunt u dit tot 20 maart 2003 kenbaar maken bij het college van burgemeester en wethouders. Het is ook mogelijk bedenkingen mondeling kenbaar te maken.bij de vakbalie 'Bouwen en Wonen'.

Verleende vergunningen

De burgemeester maakt bekend dat er vergunning is verleend aan:
* Dorpshuis Tricht voor het houden van een Jazz middag op zondag 16 maart 2003 van 14.30 - 19.00 uur in het Dorpshuis te Tricht;

Indien u zich met deze beslissing(en) niet kunt verenigen, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking van deze beslissing(en) aan betrokkenen, een bezwaarschrift indienen bij de burgemeester, postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van het bezwaar.

Het college van burgemeester en wethouders maken bekend dat zij vergunning hebben verleend aan:

* O.B.S. De Minzerie voor het verkopen van oliebollen in Enspijk en Deil (t.b.v.de aanschaf van speeltoestellen) van maandag 3 t/m donderdag 13 maart 2003;

* Nederlandse Hervormde Vrouwenvereniging voor het houden van een bazar op zaterdag 15 maart 2003 van 19.00 - 22.00 uur in 'De Schakel' te Acquoy;

* Instituut De Schutse voor het houden van de jaarlijkse huis-aan-huis stroopwafelverkoopactie (t.b.v. dagverblijf voor verstandelijk gehandicapten in Kesteren) van maandag 14 tot en met zaterdag 26 april 2003 in alle woonkernen van de gemeente Geldermalsen;

* Gezamenlijke Diaconieën Hervormde en Gereformeerde Kerken Geldermalsen voor het houden van een jaarmarkt op zaterdag 24 mei 2003 van 06.00 - 18.00 uur aan de Markt en de Korte Kerkstraat te Geldermalsen;

* Nederlands Hervormde Kerk Rumpt voor het houden van een braderie op zaterdag 24 mei 2003 van 16.00 uur - 20.00 uur op het eigen terrein van de N.H. Kerk aan de Middenstraat te Rumpt;
* Nederlands Hervormde Kerk Beesd voor het houden van een rommelmarkt op zaterdag 31 mei 2003 van 09.30 uur - 16.00 uur op het terrein rondom de N.H. Kerk te Beesd;

* Nederlands Hervormde Kerk Enspijk voor het houden van een dorpsmarkt op zaterdag 21 juni 2003 van 17.00 uur - 21.00 uur in de Dorpsstraat / Lepelstraat (achter de kerk) te Enspijk.

Indien u zich met deze beslissing(en) niet kunt verenigen, kunt u binnen 6 weken na de bekendmaking van deze beslissing(en) aan betrokkenen, een bezwaarschrift indienen bij burgemeester en wethouders, postbus 112, 4190 CC Geldermalsen.

Het bezwaarschrift moet worden ondertekend en moet tenminste bevatten: de naam en het adres van de indiener, de dagtekening, een omschrijving van het besluit waartegen het bezwaarschrift is gericht en de gronden van het bezwaar.
Inritvergunning
Ter inzage: de volgende verleende inritvergunning: 1. W.H. Cornelissen, Voorstraat 33 te Beesd, voor het aanleggen van een inrit (20 februari 2003);

* Datum publicatie: 20 februari 2003


____