Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht ministerraad
21 februari 2003

Ministerraad akkoord met verdeling kosten huurders - verhuurders

De ministerraad is akkoord gegaan met twee algemene maatregelen van bestuur van minister Kamp van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer over de verdeling van service- en onderhoudskosten tussen huurders en verhuurders. Met de twee besluiten komt er meer duidelijkheid over deze kostenverdeling. Zo valt de levering van onder meer elektriciteit en water onder de servicekosten die voor rekening van de huurder komen en moet de huurder het witten van binnenmuren zelf betalen. Het repareren van een lek in het dak komt bijvoorbeeld voor rekening van de verhuurder.
Al vanaf de jaren '80 bestaat over deze onderwerpen discussie tussen de organisaties van huurders en verhuurders. Zij hebben hierover geen overeenstemming bereikt. Door het formaliseren van reeds bestaande jurisprudentie op dit punt hoopt de minister het aantal geschillen tussen huurder en verhuurder te verminderen.
De besluiten zullen binnenkort in het Staatsblad worden geplaatst. Naar verwachting zullen ze in de tweede helft van 2003 in werking treden. RVD, 21.02.2003