De Unie


Friesland Bank schrapt ruim 10% arbeidsplaatsen

Assen, 21 februari 2003 - Na reorganisaties bij de grootbanken ABN AMRO, ING, Rabobank, Fortis en SNS REAAL gaat ook de regionaal georiënteerde Friesland Bank reorganiseren. Dit jaar zal de Friesland Bank een nieuw automatiseringssysteem implementeren, dat zal leiden tot een reductie van 120 functies op een totaal van 1050 medewerkers. De reorganisatieplannen zullen vandaag aan de medewerkers worden meegedeeld. Volgens Unie-bestuurder Bob Bergsma kan slechts een klein gedeelte van de betrokken medewerkers intern worden herplaatst.

Het reorganisatieproject draagt de naam Saffier, hetgeen juweel betekent. Het huidige automatiseringssysteem is naar eigen zeggen dermate verouderd dat het niet meer aansluit op de hedendaagse bancaire eisen. Zo bestaat er bij de Friesland Bank nog geen mogelijkheid tot internetbankieren. Bob Bergsma betreurt het forse verlies aan banen: Het gekozen automatiseringssysteem mag wat betreft de Friesland Bank dan wel een juweel zijn, het is nog lang geen 18 karaats. De scherpe kanten dienen er helaas eerst nog van afgehaald te worden.

De Unie-bestuurder weet echter dat de reorganisatie onontkoombaar is. Het bestaansrecht van de Friesland Bank zou in het geding komen indien niet tot de aanschaf van een nieuwe automatiseringssysteem zou zijn besloten. De Friesland Bank moet als zelfstandige regionale bank zich staande houden tussen de grootmachten binnen de financiële wereld, aldus Bergsma.

De vakbonden zijn op dit moment in gesprek met de directie van de Friesland Bank over een sociaalplan. De insteek zal zijn bemiddeling van werk naar werk. De Unie vermoedt dat slechts een klein gedeelte van de betrokken medewerkers intern kan worden herplaatst.
* Intropagina All Finance

vrijdag, 21 februari 2003