PERSBERICHT 21/02/03/N

Electrabel verwerft 99% in het kapitaal van de Poolse elektriciteitscentrale Polaniec (1800 MW)

BRUSSEL-WARSCHAU, 21 FEBRUARI 2003 · Vandaag heeft Electrabel een overeenkomst ondertekend met Slawomir Cytrycki, Poolse Minister van de Schatkist in Warschau en wordt hierdoor voor circa 99% aandeelhouder in de elektriciteitscentrale van Tadeusz Kosciuszko in Polaniec. Deze steenkoolgestookte centrale met een geïnstalleerd vermogen van 1800 MW is gelegen op 100 km van Krakau. Ze bestaat uit 8 eenheden, elk van 225 MW en vertegenwoordigt 6% van de elektriciteitsproductie in Polen.

Op 6 april 2000 kocht Tractebel een participatie van 25% in de elektriciteitscentrale Polaniec. De geleidelijke overname van de aandelen van de werknemers brengt de huidige participatie op circa 39%. Op 11 juli 2001 keurden de Raden van bestuur van Tractebel en Electrabel de overdracht goed van de Europese elektriciteitsactiva, waaronder de participatie in de elektriciteitscentrale Polaniec, van Tractebel naar Electrabel met het oog op de doorgroei van deze laatste tot de Europese energiespeler van Tractebel. In de initiële overeenkomst met de Poolse overheid was een kapitaalsverhoging voorzien ten einde het aandeel van de groep te brengen op 50% plus één aandeel.
Naast het bekomen van de administratieve goedkeuring door het Poolse Ministerie van de Schatkist voor de effectieve overdracht van de aandelen, koopt Electrabel nu bijkomend de participatie van 60% van de Poolse overheid in de elektriciteitscentrale Polaniec voor een bedrag van 160 miljoen . Aldus verwerft Electrabel een totale participatie van circa 99% in het kapitaal van Polaniec, het saldo van de aandelen is nog in handen van het personeel. De heer Willy Bosmans, Gedelegeerd Bestuurder, gaf toelichting bij de overeenkomst: "Deze verdere stap is een teken van ons vertrouwen in de geliberaliseerde energiemarkt in Polen waar we als Europese energieonderneming een belangrijke speler willen zijn. We zijn overtuigd van de belangrijke groeiperspectieven, onder meer in het kader van de toetreding van Polen tot de Europese Unie."
Electrabel, een Europese leverancier van globale energieoplossingen op maat Electrabel behoort in Europa tot de kopgroep van de energieondernemingen en is marktleider in de Benelux. Zij grijpt de opening van de elektriciteitsmarkt aan om haar aanbod van energieproducten en ­diensten uit te bouwen over heel Europa. Zij heeft voor elke klant een aanbod dat is gekenmerkt door kwaliteit en nabijheid en dat steunt op commerciële dochterondernemingen en partnerschappen met plaatselijke operatoren. Haar doelstelling is: haar elektriciteitsverkoop van 1999 verdubbelen in volume tegen 2004. Electrabel beheert in Europa een gediversifieerd productiepark van meer dan 25 000 MW en voert tradingactiviteiten op alle energiemarkten. In België bouwt, beheert en onderhoudt zij eveneens elektriciteits- en aardgasnetten.
Electrabel maakt deel uit van Tractebel, een wereldwijde onderneming van energie en diensten die de energiedivisie vormt van SUEZ.

Electrabel boulevard du Régent 8 B-1000 Bruxelles Communication Fax +32 2 511 65 99 1/2

CONTACTPERSONEN :
Françoise Vanthemsche +32 2 518 61 24 E-mail: francoise.vanthemsche@electrabel.com Fernand Grifnée +32 2 518 63 34 E-mail: fernand.grifnee@electrabel.com Investor relations :
Patrick H. De Vos +32 2 518 65 90 E-mail: patrick.devos@electrabel.com Jan Van Brabant +32 2 518 65 99 E-mail: jan.vanbrabant@electrabel.com Ce communiqué est également disponible en français. This press release is also available in English. http://www.electrabel.com

Electrabel boulevard du Régent 8 B-1000 Bruxelles Communication Fax +32-2-518 62 85 2/2

EURONEXT Zoek Voorstelling De beursintroductie Andere sites...

Nieuws Koersen Portefeuille Bedrijven Regels Leden

Wettelijke informatie - © EURONEXT BRUSSELS 2001 De noteringen worden vertraagd met 15 minuten