Stadsdeel Amsterdam Zuidoost


februari 2003
|
Amsterdam, 21 februari 2003

Vooraankondiging

"Op de eerste plaats vind ik het uniek van de artoteek om de keuze van het materiaal eens aan de jeugd te laten. Wij maken namelijk ook gebruik van kunst." -leerling SGR 4 VWO

Zuidoost Koopt Kunst is een educatief project voor jongeren van het middelbaar onderwijs. Artoteek Zuidoost / Het Nieuwe Podium (AZO/HNP) ontwikkelde Zuidoost Koopt Kunst in samenwerking met Scholengemeenschap Reigersbos (SGR) in het kader van Cultureel Zinnige Vorming I.

In de politiek én in de kunstensector is de laatste twee jaar veel gesproken over zaken als 'kunsteducatie', 'de multiculturele samenleving' en 'publieksverbreding versus artistieke kwaliteit'. Zuidoost Koopt Kunst raakt al deze begrippen. Jongeren uit de Amsterdamse Bijlmer komen in aanraking met beeldende kunst en zijn verantwoordelijk voor aankoop van nieuw werk dat gepresenteerd wordt in een tentoonstelling.

Leerlingen uit het vierde jaar kunnen deelnemen aan Zuidoost Koopt Kunst. Een groep van vijfentwintig leerlingen krijgt de gelegenheid als gastconservator voor AZO/HNP een tentoonstelling in te richten. Vijfentwintig leerlingen kopen in ateliers van vijf geselecteerde kunstenaars werk aan voor de collectie van AZO / HNP. Ter verantwoording maken de leerlingen een overzichtstentoonstelling.

Alvorens de eigenlijke tentoonstelling te realiseren, krijgen de gastconservatoren van Zuidoost Koopt Kunst tijdens de les Culturele Kunstzinnige Vorming een reflectie op hedendaagse kunst. Hoe selecteer je kunstwerken, welke criteria bepalen de samenstelling van de collectie, welke techniek gebruikt de kunstenaar en wat is de waarde van 'mooi'? De leerlingen bezoeken tweemaal het atelier van een kunstenaar en aan de hand van kritische vragen maken ze een selectie uit het werk. Tevens gaan ze met de kunstenaars op museumbezoek waar de kunstenaar ingaat op een werk dat hem/haar heeft geïnspireerd Aan de hand van afbeeldingen van de werken die de leerlingen willen aankopen en een plattegrond richten ze de tentoonstelling in. Onder het genot van een glaasje rode of groene Fernandez zullen zij aanwezig zijn om hun keuze toe te lichten op de opening van de tentoonstelling.

Zuidoost Koopt Kunst is in januari gestart. Het traject -op school, les in artoteek, de atelierbezoeken- is te volgen tot en met begin juni wanneer de leerlingen hun tentoonstelling met nieuwe aanwinsten zullen presenteren.
Deelnemende kunstenaars zijn:

Bernadette Beunk - werk op papier
Angele Etoundi Essamba - fotografie
Caren van Herwaarden - werk op papier
Iris le Rütte - beelden
Ina van Zijl - werk op doek en papier

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Jedithja de Groot
Artoteek Zuidoost / Het Nieuwe Podium, telefoon: 020- 6911 322 Donderdag - vrijdag 10-17 uur

Zuidoost Koopt Kunst is onderdeel van een meeromvattend 'curriculum' dat startte in 1999 en sindsdien jaarlijks met de SGR wordt uitgevoerd.
Alle klassen van het eerste jaar krijgen het blok 'Kunst Kiezen'. Zij maken kennis met het fenomeen kunstuitleen aan de hand van een introductie op de collectie van de artoteek die leidt tot een keuze van een kunstwerk voor op school. De klassen van het tweede jaar volgen het programma 'Ontmoeting met een Kunstenaar' waar ze in de ruimte van AZO/HNP een kunstenaar interviewen over zijn/haar werk. In het programma voor het derde jaar, 'Kunst in de Openbare Ruimte', gaan leerlingen op excursie in Amsterdam Zuidoost en maken kennis met monumentale kunst en stedenbouwkundige ontwikkelingen.

Amsterdam, 21 februari 2003

Tentoonstelling / Boekpresentatie / Wandeling / Kunstcafé

Tentoonstelling en Boekpresentatie
Artoteek Zuidoost / Het Nieuwe Podium, Bijlmerdreef 119, 1102 BP, Amsterdam
van 4 april t/m 26 april
Opening: vrijdag 4 april 17.30 uur

Fotograaf Theo Baart presenteert 4 april 2003 zijn nieuwste project Territorium - in de vorm van een boek en tentoonstelling - aan het publiek. Territorium vertelt het verhaal van de vernieuwing van de Bijlmermeer gezien van binnenuit én in historisch perspectief.

Aangetrokken door de prijs van nieuwe, ruime én goedkope koopwoningen, vestigde Baart zich in 1997 in Amsterdam Zuidoost. Afkomstig uit het witte Amsterdam Zuid moesten hij en z'n familie hun nieuwe multi-etnische leefomgeving veroveren. Met foto's en teksten heeft Baart dit proces vastgelegd. In het boek komen óók zijn buren aan bod. Zij vertellen over hun beweegredenen om de Bijlmermeer als woonplek te kiezen. Ook interviewde Baart de mensen achter de ingrijpende vernieuwingsplannen. Stedenbouwkundigen en toenmalig verantwoordelijke ambtenaren blikken terug op de intenties en reflecteren op het resultaat tot nu toe.

Tentoonstelling
Bijlmer Galerie, Grubbehoeve 182, 1103 GR A'dam 020 - 3680170 4 april t/m 26 april

Een selectie van foto's, krantenartikelen, plattegronden, tekeningen en maquettes die samen een overzicht geven van het ontstaan, de groei, de sloop én de vernieuwing van Amsterdam Zuidoost. Met foto's van onder meer Arthur Blonk, Ruben San A Jong, Madeleen Ladee en Michiel van Nieuwkerken.

Wandeltocht en Kunstcafé
4 april
Start wandeling: Bijlmer Galerie, 13.00 uur; aanmelden deelname: 020 - 3680170 of 020 - 6911322
Start Kunstcafé: Artoteek Zuidoost, 15.30 uur; aanmelding niet nodig Beide onderdelen kunnen los van elkaar bezocht worden

Wandeltocht
Op initiatief van de Bijlmer Galerie organiseren Artoteek Zuidoost / Het Nieuwe Podium en de Bijlmer Galerie samen ter ere van Territorium twee begeleidende activiteiten: een wandeltocht door het vernieuwingsgebied en - aansluitend - een Kunstcafé met openbaar debat.
Onder leiding van een aantal toenmalig betrokken architecten, stedenbouwkundigen, politici en ambtenaren wordt gewandeld door het vernieuwingsgebied. Onderweg worden meerdere woningen van binnen bekeken en wordt gesproken over de vraag in hoeverre de ambities rond de vernieuwing zijn behaald.

Kunstcafé
Tijdens het Kunstcafé wordt met een aantal toenmalig betrokken architecten, stedenbouwkundigen, politici en ambtenaren gedebatteerd over de vraag hoe het nu eigenlijk staat met de vernieuwing. Zijn de ambities verwezenlijkt? Is het resulaat hetgeen verwacht werd? Aan de orde komen voorts zaken als: sloop versus revitalisering, de fysieke versus de sociaal culturele vernieuwing en hoe verder.