FNV

Actieve ouderen
In heel het land is een start gemaakt met de uitvoering van het businessplan ouderen. Met name de opzet van een netwerk contactpersonen ouderen is in volle gang.

In Zuid-Holland was al een redelijk grote groep contactpersonen van FNV Bondgenoten actief.

Nu zijn hier ook contactpersonen van de andere bonden opgeleid.

In januari is er een kennismakingsdag geweest voor de "nieuwe" en "oude" contactpersonen.

Tijdens deze bijeenkomst hebben zij in groepjes een start gemaakt met een opzet van activiteiten die zij willen gaan uitvoeren.

Momenteel worden in Utrecht contactpersonen opgeleid voor de regio Midden-Nederland en Flevoland. In maart en april wordt deze cursus gegeven in Noord-Holland.

Gelijkertijd is er een start gemaakt met de ondersteuning van FNV kaderleden die zitting hebben in een seniorenraad. Deze raad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente en houdt zodoende een flinke vinger aan de pols als het om ouderenbeleid gaat.

Contactpersonen en seniorenraadsleden kunnen elkaars werk versterken. De contactpersonen kunnen de signalen die zij van ouderen krijgen, doorspelen aan de seniorenraadsleden welke zij vervolgens in kunnen brengen bij het gemeentelijk beleid. Andersom kan informatie uit de seniorenraad weer van nut zijn voor de contactpersonen.

Om deze samenwerking optimaal te maken zijn er bijeenkomsten gepland waarin contactpersonen en seniorenraadsleden met elkaar kennismaken en vorm kunnen geven aan deze samenwerking.

In Zuid-Holland start 1 april wederom de Cursus Actief Ouder Worden (CAOW) Deze cursus is bestemd voor leden van alle bonden die het afgelopen jaar zijn gestopt met betaalde arbeid. In deze cursus krijgen zij voorlichting over uiteenlopende onderwerpen, o.a. belasting, pensioen en AOW. Verder wordt er een bezoek gebracht aan het vakbondsmuseum in Amsterdam. Maar de nadruk ligt op de activiteiten die de FNV in de regio uitvoert. Ieder jaar weer blijkt dat leden heel weinig weet hebben van deze activiteiten. Gemeente Wees Minimaal Sociaal, de Wachtkamer-enquete zijn onbekend, de belastingservice is wel wat meer in zicht maar duidelijk is dat de FNV wat meer moet laten zien van zijn regionale activiteiten. Want mensen zijn hier wel enthousiast over; elk jaar levert deze cursus een aantal nieuwe kaderleden op, mensen die zich enthousiast gaan inzetten voor de regio of actief worden in een lokale ugo-groep.

De Cursus Actief Ouder Worden zal in de loop van het jaar ook opgezet worden in Midden-Nederland en Noord-Holland.

Voor informatie over het ouderenwerk in FNV Randstad kunt u mailen naar:

yvonne.brouwers@vc.fnv.nl

Of bellen: 010 - 233 57 00 of 030 - 232 64 30