Vlaamse overheid

Afgedankte batterijen, accu's en autobanden moeten voortaan door de betrokken sectoren ingezameld, gerecycleerd en verwerkt worden. De Vlaamse regering heeft, op voorstel van Vlaams minister van Leefmilieu en Landbouw Vera DUA, haar principiële goedkeuring gegeven aan deze drie nieuwe milieubeleidsovereenkomsten.

De ophaling van batterijen, via de BEBAT-dozen in winkels, en de ophaling van accu's gebeurt al een aantal jaren, maar was nooit juridisch correct geregeld. Nu engageren de overheid en de betrokken sector zich samen tot hogere percentages van recyclage, verwerking en voorkoming van batterij-afval en accu-afval. Voor accu's moet vanaf 1 januari 2005 meer dan 95 procent van de afgedankte accu's selectief worden ingezameld. 95 procent van het lood dient te worden gerecycleerd, net als 30 procent van de kunststoffen. De accu's mogen niet meer worden gestort.
Ook voor de gewone batterijen zijn er duidelijke afspraken: de komende vijf jaar moet het aandeel van de niet-selectief ingezamelde batterijen nog met 10 procent dalen. Door een belangrijke groei in de laatste jaren worden nu al meer dan 70% van de batterijen selectief ingezameld. Per soort batterij zijn er recyclage- percentages opgelegd voor de verschillende onderdelen.

De milieubeleidsovereenkomst voor de afvalbanden vervangt de lopende overeenkomst die door de Vlaamse regering en het Vlaams Parlement als onvoldoende werd beschouwd. Deze nieuwe overeenkomst verplicht de sector om zich professioneel te gaan organiseren. Er wordt een beheersorganisme opgericht dat zich voltijds bezig houdt met het uitvoeren van maatregelen ter voorkoming van afvalbanden (ondermeer door herprofilering zodat de banden verder kunnen worden gebruikt), ter promotie van de inzameling en recyclage en nuttige toepassing. Het streefdoel is om van minstens 25 procent van de afgedankte banden het loopvlak te vernieuwen zodat ze kunnen worden hergebruikt en dus afval te voorkomen. De banden die niet meer kunnen worden hergebruikt, moeten vanaf 2005 voor 20 procent gerecycleerd worden. Alle andere banden moeten op de meest verantwoorde wijze worden verwerkt, bijvoorbeeld in thermische installaties voor de opwekking van electriciteit of warmte. Het storten van afvalbanden is verboden.
Het beheersorganisme moet er ook voor zorgen dat banden die gemeenten inzamelen op hun containerparken daar ook regelmatig worden opgehaald. Het beheersorganisme moet financieel instaan voor de inzameling en verwerking van deze banden. Op deze manier vervalt de kost voor gemeenten voor de inzameling en verwerking van afvalbanden waardoor er ook geen reden meer is om burgers te laten betalen voor de levering van banden op het containerpark. Burgers zullen dus gratis hun banden kwijtkunnen op de containerparken waar afvalbanden worden aanvaardt.

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be

info : Ann Bats, woordvoerder van
minister Dua - tel. (02) 553 27 81
e-mail: persdienst.dua@vlaanderen.be


---