Gemeente Helden

Wijziging kwijtscheldingspercentage van 95% naar 100% Een belangrijk deel van de gemeentelijke inkomsten bestaat uit belastingopbrengsten. Hoewel het overgrote deel van de belastingschulden wordt betaald, bestaat er ook een groep belastingschuldigen waarbij de betaling alleen met buitengewoon bezwaar kan worden voldaan. Voor deze groep biedt de wetgeving de mogelijkheid van kwijtschelding van belastingen.
Kwijtschelding van belastingen is afhankelijk van iemands persoonlijke financiële omstandigheden. Er wordt daarom niet alleen rekening gehouden met het inkomen, maar ook met bepaalde noodzakelijke uitgaven. Of kwijtschelding wordt verleend hangt verder af van vele andere omstandigheden zoals inkomensontwikkeling, uitgavenpatroon, vermogenspositie, etc.
Men komt in principe in aanmerking als de netto-inkomsten per maand (hieronder te verstaan loon, sociale uitkering, vakantiegeld etc.) verminderd met de netto-woonlasten (hypotheekrente of subsidiabele huur minus huursubsidie, ziektekosten en eventuele bijzondere kosten) minder bedragen dan de kwijtscheldingsnorm. Deze kwijtscheldingsnorm welke wordt uitgedrukt in een percentage van de kosten van bestaan, is met ingang van 2003 verhoogd van 95% naar 100%.
Dit betekent concreet dat met ingang van het belastingjaar 2003 meer burgers in aanmerking komen voor kwijtschelding van gemeentelijke belastingen.
Kwijtschelding kan uitsluitend worden aangevraagd door het invullen en indienen van een daarvoor bestemd formulier. Dit formulier kan na ontvangst van het aanslagbiljet worden aangevraagd bij het team belastingen van de gemeente Helden. Bij de aanslag 2003 wordt nadere informatie verstrekt over de normbedragen en het doen van de aanvraag. Deze door de raad op 16 december 2002 doorgevoerde bijstelling van de kwijtscheldingsnorm betekent enerzijds een verbetering van het sociale beleid. Aan de andere kant wordt eenheid in het beleid bereikt met de regiogemeenten.

21-2-2003 16:29