Gemeente Alphen aan den Rijn


De molen 'de Eendracht'

De molen 'de Eendracht' is een historisch monument voor alle Alphenaren. De in het buurtschap Gouwsluis bij de hefbrug gelegen molen steekt hoog boven de bebouwing uit en is vanuit diverse plaatsen goed te zien. Het is zo een beeldbepalend monument. De meeste onderdelen die gebruikt werden bij de bouw in 1898 zijn afkomstig van de molen de Twee Gebroeders uit de Zaanstreek die dateert uit 1752.

De molen is ingericht als korenmolen, werd in het begin van de zeventiger jaren door de gemeente aangekocht en gerestaureerd. Sindsdien zorgt een stichting voor het beheer en de openstelling voor het publiek. In 1983 werd een historisch dieselgemaal gerestaureerd en in werking gesteld. Nu kan er niet alleen op windkracht maar ook door middel van mechanische aandrijving gemalen worden. Overigens wel apart van elkaar. Hiermee is de molen niet alleen een Cultuurhistorisch monument maar herbergt ook een Industrieel monument.

Er wordt elke zaterdag door vrijwilligers tarwe vermalen tot volkorenmeel en bloem. Hiervan wordt door warme bakker Hoogvliet brood gebakken. Het meel is ook voor particulieren in de molen te koop.

Elke zaterdag van 10.00 uur tot 16.00 uur is de molen open en vrij toegankelijk.

Het adres van de molen is Gousluisseweg 46, 2405 XS Alphen aan den Rijn.

© Gemeente Alphen aan den Rijn, 21 februari 2003 laatste wijziging