Praktijkonderzoek Veehouderij

Bemestings Analyse Tool - BAT

De Bemestings Analyse Tool BAT helpt u als veehouder de bemesting van grasland en voedergewassen te verbeteren. BAT analyseert aan het einde van het groeiseizoen de bemesting van elk afzonderlijk perceel en geeft u pasklare adviezen voor de bemesting van het volgende seizoen. Het gebruikt daarbij gegevens die zijn opgeslagen in een bedrijfsmanagementsysteem en vereist daardoor nauwelijks invoer. BAT wordt ontwikkeld door een nieuw samenwerkingsverband tussen het Praktijkonderzoek Veehouderij, het Nutriënten Management Instituut NMI en Agrovision.

Veel veehouders zijn zich ervan bewust dat zij het stikstofoverschot op hun melkveebedrijf moeten verlagen. Vermindering van de bemesting op grasland is daarvoor een effectieve methode. De Bemestings Analyse Tool - BAT geeft hiervoor praktische handvaten. BAT analyseert met één druk op de knop de gegevens, die u in de loop van het seizoen hebt verzameld in een bedrijfsmanagementsysteem. BAT neemt de uitgevoerde stikstof- en fosfaatbemesting onder de loep en levert pasklare adviezen voor het volgende seizoen. Bovendien spiegelt BAT de bemesting van uw bedrijf aan die van collega-deelnemers.

Enkele voorbeelden van de adviezen kunt u vinden op de websites die aangegeven zijn in het groene kader.

De bemestingskennis die in BAT is opgenomen, is ontwikkeld door het Praktijkonderzoek Veehouderij en het Nutriënten Management Instituut. In de projecten Koeien & Kansen en Praktijkcijfers is de bemesting geanalyseerd volgens de methodiek van BAT. Veehouders die deelnemen in die projecten vinden deze analyse waardevol. Het vertaalt namelijk droge getallen uit managementsytemen naar pasklare maatregelen voor het eigen bedrijf. Daarom is BAT toepasbaar gemaakt voor alle veehouders.

Voorwaarde voor een goede analyse is dat er betrouwbare gegevens op perceelsniveau beschikbaar zijn. Dit is geregeld door aansluiting te zoeken bij het bedrijfsmanagementsysteem. In het managementsysteem wordt een menukeuze opgenomen die BAT aanstuurt. Met één druk op de knop worden uw gegevens verzameld en via internet verstuurd naar het PV. Daar doet de rekenmodule van BAT volautomatisch zijn werk. U krijgt direct een samenvattende analyse van slechts één pagina teruggestuurd.

Wanneer de sluitingsdatum voor deelname aan BAT bereikt is en de gegevens van alle bedrijven zijn verzameld kan ook de bedrijfsvergelijking gemaakt worden. De bedrijfsvergelijking krijgt u samen met een uitgebreid analyserapport op papier toegestuurd. Het komende jaar is BAT beschikbaar binnen BAP-grasland van Agrovision. BAP-grasland is de nieuwe module die Agrovision heeft ontwikkeld als opvolger van Comru-grasland en de diverse BAP-toepassingen die voorheen bij het Blgg beschikbaar waren. Na 2003 komt BAT ook beschikbaar in andere managementsystemen.

Voorbeeldrapporten

Direct na de keuze voor BAT in het menu van uw
bedrijfsmanagementsysteem verzameld uw computer alle gegevens die nodig zijn om BAT uit te voeren. Er wordt via internet automatisch een verbinding gemaakt met het Praktijkonderzoek Veehouderij, waar BAT op u staat te wachten. Direct na ontvangst van de gegevens wordt een samenvatting met adviezen van de afgeronde bemesting opgesteld.

We wachten nu nog even met de verdere verwerking van de gegevens. Om ook een vergelijking te kunnen maken tussen uw eigen bedrijf en dat van collega's verzamelen we eerst alle gegevens. Pas aan het einde van de inzendtermijn wordt een uitgebreide analyse van de bemesting van elk afzonderlijk perceel grasland en snijmaïs gemaakt. Dat uitgebreide rapport wordt door Agrovision op papier naar u toegestuurd. Klik voor een voorbeeld van zo'n uitgebreid analyserapport. In de uitgebreide analyse is ook de vergelijking van uw bedrijf met dat van collega's opgenomen. Een deel van de informatie in de uitgebreide analyse wordt in een bijlage verder toegelicht.

De gegevens in de bovenstaande voorbeeldrapporten zijn fictief. De samenstelling van de rapporten kan nog iets veranderen. De voorbeelden zijn bedoeld om u een beeld te geven van de mogelijkheden van BAT.
* Voorbeeld samenvatting met adviezen BAT
* Voorbeeld uitgebreid analyse BAT

* Bijlage bij de uitgebreide analyse BAT

De voorbeelden van de analyse zijn te bekijken met de Adobe Acrobat Reader die u gratis kunt downloaden.

Deelnemen?

In 2003 komt de Bemestings Analyse Tool - BAT beschikbaar als optie bij de module BAP-grasland van Agrovision. U kunt zich met dit formulier aanmelden als gebruiker van BAT, of via Agrovision meer informatie over BAT opvragen. Na aanmelding ontvangt u later in het seizoen via Agrovision een update op BAP-Grasland waarin BAT geactiveerd is.

Kosten

Het gebruik van BAT kost 45 per jaar. Daarvoor krijgt u bij gebruik direct een korte analyse en na afloop van de sluitingsdatum een uitgebreide analyse met een bedrijfsvergelijkend rapport.
---

© Praktijkonderzoek Veehouderij - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 21-02-2003 15:00.