Gemeente Leiden

Artikel Stadskrant

Groen of Lenferink?

Kandidaten Burgemeestersreferendum bekend

Publicatiedatum: 21 februari 2003

BESTUURSDIENST - De namen zijn bekend, de campagne kan beginnen. Henri Lenferink en Harry Groen zijn de kandidaten voor het Burgemeestersreferendum op dinsdag 11 maart. Maandagavond, tijdens een druk bezochte extra raadsvergadering, maakte de voorzitter van de vertrouwenscommissie Conny Broeyer de twee namen bekend.

Henri Lenferink (45) was de afgelopen tien jaar wethouder voor de PvdA in Arnhem. In die functie houdt hij zich bezig met onder meer ruimtelijke ordening, financiën en Grotestedenbeleid. Harry Groen (58) was eerder waarnemend burgemeester in Landsmeer en Brielle. Daarvoor was hij wethouder voor de VVD in Amsterdam.

De burgemeesterskandidaten Lenferink en Groen

Harry Groen (links) en Henri Lenferink strijden om het burgemeersterschap van Leiden

Tijdens een persconferentie was er maandagavond een eerste kennismaking met het publiek. Harry Groen bedankte de gemeenteraad voor zijn uitverkiezing als kandidaat. Ik ben erg benieuwd naar de strijd die wij de komende weken gaan uitvechten, zei hij. Ik heb daar veel zin in. Henri Lenferink vertelde aanvankelijk niet serieus op zoek te zijn geweest naar een nieuwe baan. Maar toen dit langs kwam, ben ik er gelijk in gesprongen. Als historicus werd ik direct gegrepen door de prachtige stad Leiden.

Geschikt

Groen en Lenferink zijn geselecteerd door een speciale vertrouwenscommissie. Daarin zijn alle fracties in de Leidse gemeenteraad vertegenwoordigd. De commissie voerde de afgelopen week gesprekken met in totaal vijf kandidaten, om te kunnen vaststellen welke twee kandidaten het meest voldoen aan de eisen van de gemeenteraad. Heeft een kandidaat genoeg bestuurlijke ervaring? En past hij goed bij de stad?

De vertrouwenscommissie vond het vooral belangrijk dat Leiden de komende jaren een netwerker en een bruggenbouwer als burgemeester krijgt. Een netwerker is nodig om goede contacten te onderhouden met andere overheden, zoals de rijksoverheid in Den Haag en buurgemeenten in de Leidse regio. En alleen een echte bruggenbouwer kan een eenheid maken van het college van Burgemeester en Wethouders, en zorgen voor een goede samenwerking tussen dat college en de gemeenteraad.

Zowel Lenferink als Groen voldoen aan die eisen. Henri Lenferink zien wij als analytisch, strategisch en besluitvaardig, zei Conny Broeyer maandagavond in de gemeenteraad. Harry Groen kan worden getypeerd als enthousiast, energiek en overtuigend. Beide kandidaten hebben genoeg bestuurlijke ervaring om Leiden aan te kunnen.

Vlaggetje

Als kennismaking kregen Groen en Lenferink maandag een doos met Leids promotiemateriaal aangeboden. Een Leidse stropdas, een bureauvlaggetje met het Leidse wapen erop en nog veel meer prullaria in de Leidse kleuren rood en wit: allemaal bedoeld om een echt Leids gevoel te krijgen, en te wennen aan een van de mooiste steden van Nederland. De komende drie weken moeten Lenferink en Groen op de zeepkist, om zich overal in Leiden aan de kiezer te presenteren. Verderop in deze krant stellen de kandidaten zich uitgebreid aan u voor. Allebei zullen ze uitleggen waarom juist zij geschikt zijn als de nieuwe burgemeester van Leiden.

Deze pagina is gewijzigd op 21-02-2003