Waterschap Vallei & Eem

Waterschap rooit bomen en snoeit begroeiing langs Renkumse beken

Waterschap Vallei & Eem start volgende week met het rooien van bomen en het snoeien van de beplanting op de oevers van de Renkumse Beken. Het werk maakt deel uit van het project om de natuurlijke, landschappelijke en cultuurhistorische waarde van de Renkumse Beken te herstellen. De werkzaamheden duren tot 15 maart en worden uitgevoerd in nauwe samenwerking met Staatsbosbeheer en het IVN, vereniging voor natuur- en milieu-educatie, afdeling Zuid-west Veluwe.

De Renkumse Beken zijn zogeheten sprengenbeken. Deze beken worden gevoed met grondwater dat aan de rand van de Veluwe aan de oppervlakte verschijnt. De beken zijn gegraven om de papierfabrieken aan de rand van de Veluwe van schoon water te voorzien. Door grootschalige grondwateronttrekkingen is de waterstroom minder geworden, maar de meeste beken voeren nog steeds water.

Veel afwisseling
Het waterschap wil dat er weer het hele jaar door water door de Renkumse Beken stroomt. Het wil veel afwisseling in het bekenstelsel aanbrengen, zodat de natuur de kans krijgt zich te herstellen en uit te breiden. Zo krijgen veel verschillende planten en dieren een kans om zich in of langs de beek te vestigen. Door de waterafvoer zo klein mogelijk te maken, blijven de beken het hele jaar door watervoerend. Het waterschap wil daarbij een afwisseling van beschaduwde en open plekken en van delen met hogere en lagere stroomsnelheid. Om allerlei diertjes die nu in de beek voorkomen niet te verstoren vindt het onderhoud kleinschalig plaats. Eind van 2004 zijn alle werkzaamheden aan de beek zijn afgerond.

In de loop van dit jaar wil het waterschap ook de onderhoudsplannen van de overige beken aan de rand van de Veluwe actualiseren. Dat gebeurt samen met de gemeente Renkum, Dienst Landelijk Gebied, provincie Gelderland en de betrokken terreineigenaren en natuurorganisaties.

Nieuwsbrief
Waterschap Vallei & Eem heeft een nieuwsbrief uitgegeven over de herstelplannen. Deze nieuwsbrief is vanaf volgende week verkrijgbaar op het gemeentehuis van Renkum en de bibliotheken in Renkum, Wageningen, Oosterbeek en Doorwerth. Ook bij Bezoekerscentrum De Beken is de nieuwsbrief verkrijgbaar.
De nieuwsbrief is ook via deze internetsite te bekijken en aan te vragen. Zie http://www.wve.nl/extra/brochures/brochures.asp

Persbericht d.d. 21-2-2003 ( 2003/07 )

Actuele informatie over besluiten en werkzaamheden van het waterschap brengen we o.a. in de vorm van persberichten naar buiten. Voor meer informatie kunt u bellen met onze persvoorlichters op telefoonnummer 033 - 43 46 329 (of 328).